Matematiğe farklı bir açıdan yaklaşan ve insanların matematiğe olan ilgisini arttırmak için Dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen Matematiğin Gözünden: Imaginary Sergisi, Amasya Üniversitesinde açıldı. Matematiğin günlük hayattaki kullanımı ve insan beynine katkılarından interaktif matematik etkinliklerine kadar birçok dikkat çekici özellik barındıran sergiye katılım yoğun oldu.

 Konferansa, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Emin Kasap ve Amasya Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Furkan Semih Dündar konuşmacı olarak katıldı. İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonu’nda ilk olarak konferans ve ardından ise Matematiğin Gözünden: IMAGINARY sergi açılışı gerçekleştirildi.

“Matematik Ne İşe Yarar?” başlıklı konuşmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emin Kasap, matematiğin günlük hayatta kullanılan kısmının ölçme ile ilgili yüzde birlik kısmı olduğunu, bu yüzde birlik kısmın da günlük yaşamın tamamını ifade ettiğini belirterek matematiğin geri kalan yüzde doksan dokuzluk kısmının ise bireylerin zihinsel kapasitelerini arttırmaya yaradığını ifade etti. Ayrıca Kasap, soyut problemleri çözebilen bireylerin hayatta karşılaştıkları somut problemleri de kolaylıkla çözebileceklerinin araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını belirtti.

 Konuşmacı Amasya Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Furkan Semih Dündar ise “Kuantum Mekaniğinin Yorumları” başlıklı konuşmasında Kuantum mekaniğinin genelde düşünülenin aksine pek çok yorumu olduğundan bahsetti. Ve bunlarla ilgili Kopenhag yorumu, bohm mekaniği, çoklu dünyalar yorumu, anlık çöküş teorileri, hücresel otomat yorumu başlıkları altında beş örnek verdi. Konuşma soru-cevap oturumunun ardından sona erdi.

“Matematiğin Gözünden: IMAGINARY Sergisi” ile ilgili bilgileri paylaşan Matematik Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Tevfik Şahin, “Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ile öğrenci kulübümüzün katkılarıyla bu sergi ve konferans etkinliğini gerçekleştirdik. 2008 yılından bugüne sergilenen IMAGINARY, Mathematisches Forschungsinsitut Oberwolfach tarafından ilk olarak Almanya’da geliştirilmiş etkileşimli bir gezici sergidir.

Çeşitli görsellerin, etkileşimli kurulumların, sanal gerçekliklerin, 3 boyutlu objelerin sunumları ve bunların cebirsel geometri ile tekillik teorisi içindeki teorik arka planlarının merak uyandırıcı bir şekilde ve anlaşılabilir düzeyde açıklanması bu serginin başlıca amaçlarındandır.

IMAGINARY sergisi başta Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Ukrayna, İsviçre, Arjantin, Polonya, Kolombiya, Panama, İspanya, Portekiz, Sırbistan, Rusya ve Amerika olmak üzere 60’ı aşkın ülkede gerçekleştirildi. Ülkemizde de bazı üniversitelerde IMAGINARY sergilendi. IMAGINARY sergisindeki amaç, ziyaretçilerin sergiyle etkileşim halinde olmaları ve belli başlı yazılımları kullanarak kendi matematiksel çizimlerini oluşturmaları için kendilerini cesaretlendirerek matematiğe olan ilgi ve meraklarını uyandırmak.” şeklinde konuştu.

Akademik-idari personel ile öğrencilerin katıldığı program, sergi açılışı ve teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.