Bir zamanlar, Osmanlı’nın bütünlüğünü tehdit eden düşmana karşı kullanılmış savaş aletleri, yılların fetih yorgunluğunu Amasya Müzesinde atıyor.

 Tarih boyunca sürekli savaşlar yaparak savaşçı olan Türk toplumu, bu sebeple birçok savaş aletinin de mucidi olmuştur. Tarih boyunca atı evcilleştiren, atı savaş aracı olarak kullanan ve ata binmeyi kolaylaştırmak için “üzengi” denen aleti Türkler bulmuştur. Özellikle savaş sırasında kolayca yüksek proteinli beslenme ihtiyacını karşılamak için de konserve yiyeceklerin de Türkler tarafından bulunduğu bilinmektedir.

  Eski dönemlerin en çok kullanılan savaş aletleri olan ok, yay ve kılıç ise, Türklerin elinde yeniden şekillenmiştir. Türk silahlı kuvvetlerinin kuruluş Milattan Önce 309 olarak kabul edilir. Milattan Önce 309 yılında ilk orduyu toplayan Mete Han, bugün askeriyede kullanılan birçok sistemin mucidi olmuştur. Islıklı okun da mucidi Mete Han’dır.

  Amasya Müzesi, Osmanlı dönemine ait zengin bir koleksiyona ev sahipliği yaparak tarih severlerin ilgisini çekiyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun köklü geçmişine ev sahipliği yapmış olan Amasya, birçok padişahın yetiştiği bir merkez olmasıyla da bilinirken, bu tarihi mirasın bir yansıması da müzede sergilenen birçok eserde gözler önüne seriliyor. Özellikle Osmanlı'ya ait silahlar, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

 Müzedeki Osmanlı dönemi silah koleksiyonu, eskiden günümüze kadar uzanan bir tarihsel süreci yansıtıyor. Oklar, yaylar, topuzlar, kama türleri, kılıçlar, hançerler, baltalar, teberler, salık ve şiş bastonlar, altın işlemeli çakmalı tüfekler, tabancalar, boynuz ve metalden yapılmış barutluklar, yağdanlıklar ve kurşun kalıpları gibi çeşitli silahlar, bu zengin koleksiyonun parçalarını oluşturuyor.

 Müzeye gelen ziyaretçilerde "Müze ziyaretinde Osmanlı dönemi silahlarını görmek gerçekten büyüleyiciydi. Oklar, yaylar, topuzlar, kama türleri, kılıçlar, hançerler, baltalar, teberler, salık ve şiş bastonlar, altın işlemeli çakmalı tüfekler, tabancalar, boynuz ve metalden yapılmış barutluklar, yağdanlıklar ve kurşun kalıpları bu silahların her biri Osmanlının askeri gücü hakkında önemli bilgiler veriyor. Bir taraftan bu silahların nasıl üretildiği ve kullanıldığı hakkında hayal kurarken, bir yandan da Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri gücü hakkında daha derin bir anlayış kazandım. Müze yetkililerine, bu önemli tarihi mirası bizlere sunmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Kesinlikle unutulmaz bir deneyimdi. Bence herkes Amasya müzesini gezmeli” dediler.