Vatandaşların şikayetleri sonrasında bankalar harekete geçti ve 10 bin TL birden arttırılacağı gündemdeki yerini aldı.

Yüksek enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hemen hemen her sektör ve hizmete zam gelirken vatandaşlar da bu zamların içinden çıkamaz hale geldi.

Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için ise kredi kartlarından harcama yapıyorlar.

Fakat şuan bankalardan vatandaşların çekebildiği günlük çekim limiti 10 bin TL, şuan ki ekonomik durum içerisinde ise 10 bin TL’nin bir canı kalmamış durumda.

Birçok vatandaş ise günlük 10 bin TL limitin yetmediğini söyleyerek bankalara şikayetlerini dile getiriyor.

 Bankalar ise bu şikayetlere kayıtsız kalmayarak harekete geçti ve nakit çekim limitlerine yönelik yeni bir düzenleme gündeme geldi.

  Şuan yaşadığımız dönem içerisinde 200 TL’nin değeri yüksek enflasyon nedeniyle bir düşüş yaşadı ve güncel kur üzerinde neredeyse 6 dolara denk gelen 200 TL ile alınabilecek ürünlerde ciddi bir azalma meydana geldi.

  2024 yılının Ocak ayında, bankalar vatandaşların mağduriyetini azaltmak için günlük para çekim limitini 10 bin TL'ye yükseltmişti. Ancak, acil ihtiyaçlarını karşılamak için bu limiti aşmak zorunda kalan vatandaşlar, bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranları nedeniyle ciddi maddi kayıplar yaşadı.

 Özel bankalar, limitin aşılması durumunda yapılan 10 bin TL'lik çekim işlemlerinde yaklaşık 210 TL komisyon alarak, birçok vatandaşın yoğun şikayetlerine neden oldu.

  Haziran ayında yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenleme ile birçok özel bankanın günlük nakit çekim limitini 20 bin TL'ye yükseltmesi bekleniyor. Bu değişiklikle, vatandaşların nakit çekim işlemlerinde yaşadığı sıkıntıların azalması hedefleniyor.

  Öte yandan, bankalar ATM'lerdeki para arzını karşılamakta zorlandığından, 10 ve 20 TL'lik banknot slotlarını kapatmayı tercih etti. Kamu bankaları dışındaki ATM'lerin çoğunda artık 10 TL ve 20 TL çekim işlemi yapılamıyor. Bu slotlara 200 TL'lik banknotlar yerleştiriliyor.