Öğrenmenin Yaşı Yoktur' Projesi Tanıtıldı Üniversite Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksekokulunun Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Deslenmesi II programı kapsamında deslenen ilk Avrupa Birliği projesi 'Öğrenmenin Yaşı Yoktur'un tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.


Üniversite Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksekokulunun Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Deslenmesi II programı kapsamında deslenen ilk Avrupa Birliği projesi 'Öğrenmenin Yaşı Yoktur'un tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Amasya yerel ve ulus basınından geniş katılımın duğu toplantıya Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, üniversite yönetim kurulu, proje ortakları, ilgili personeli ve öğrenciler katıldı.

 

Üniversite arak daha önce birçok AB projesi yürüttüklerini ifade eden Rektör Orbay; Taşova MYO'nun ilk AB projesi ması bakımından Öğrenmenin Yaşı Yoktur projesinin önemli duğunu kaydetti. Orbay projenin hedefine ulaşmasını temenni ederek katılımlarından dayı herkese teşekkür etti.

Projeyle ilgili açıklama yapan Taşova Yüksel Akın MYO Müdürü M. Burak Bilgin;  Hayat Boyu Öğrenmenin Deslenmesi II' hibe programına ülke genelinde bin 207 projenin başvurduğunu, ka edilen 37 proje arasında Taşova Yüksel Akın MYO'nun projesinin de duğunu kaydetti. Bilgin projeyle ilgili verdiği bilgilerde şu cümleleri kaydetti.

"Okulumuz ilk defa 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında öğrenim hayatına başlamıştır. Okulumuzun eğitim hayatına katıldığı ilk günlerde ilan edilen Avrupa Birliği proje çağrısına başvuruda unmuştuk. Uzun bir değerlendirme sürecinden geçerek ka edilen proje 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle başlamış up bir yıl süre ile uygulanacaktır.

"Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Deslenmesi II" hibe programında Çışma ve Sosy Güvenlik Bakanlığı "Sözleşme Makamı" arak, Milli Eğitim Bakanlığı "Operasyon Faydanıcısı" arak yer makta, Çışma ve Sosy Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mi Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi (İKG) Program Otoritesi ise "Proje İzleme ve Kontr" sürecini yönetmektedir. Proje in genel amacı Hayat Boyu Öğrenme için uyumlu ve kapsamlı stratejilerin geliştirilmesinin ve uygulanmasının teşvik edilmesine katkı sağlamaktır. Projede hedef aktif arak iş hayatına katılan kadın sayısının arttırılmasına, kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanarak toplum içindeki sosy statülerinin yükselmesine, iş liğin azmasına ve böylelikle Amasya genelinde sürdürülebilir ekonomik ve sosy kkınma sağlanmasına katkıda unmaktır.

 

Hibe programında hedef kitle arak 25-64 yaş arığında İŞKUR'a kayıtlı iş kadınlar ile engelli iş kadınlar arak belirlenmiştir. İlk aşamada hedef kitleye mesleki yeterlilik kazandırma, projede kazanılan mesleki yeterliliklerle birlikte istihdama katkı sağlama, eğitim konularında farkındık yaratma, Organize Sanayi Bölgeleri başta mak üzere üretim sektörleriyle irtibat ve istihdam sağlama amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultunda planlanan eğitimlerin gerçekleştirilerek sertifikandırılmasına ya da daha önceki dönemlerde t edilmesine rağmen çeşitli lerle yarım kan sertifika programlarının da tamamlanması hedeflenmektedir.


Proje ortaklarımız Amasya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Amasya Taşova Hk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Amasya Sevgican Anadu Engelliler Derneği arak belirlenmiştir. Proje in ka edilerek fiilen hayata geçmesi ile birlikte gerek Taşova ilçe de unan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerekse Amasya il merkezi ve diğer ilçelerinde hizmet vermekte an Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), servis-otobüs işletmecileri, sanayi ve ticaret odarı, dernekler ile sivil toplum kuruluşlarının yoğun ilgi ve desteğini görmekteyiz. Bu des bir taraftan projenin yürütülmesinde leri motive ederken diğer taraftan da yeni ve farklı projeler üretme isteği i artırmaktadır.

Proje süresince iş ve engelli iş toplam 130 kadın kursiyere 5 farklı anda sertifikı mesleki eğitim, 3 farklı anda da sertifikı genel beceri eğitimi verilmesi planlanmıştır.

Sertifikı Mesleki Eğitimler arak:

& l;          Okul Servisi ve Turizm işletmeciliği

& l;          Engelli ve Yaşlı Bakımı

& l;          Toplu Yemek ve Organizatörlük

& l;          Yenilenebilir Enerji Fizibilite Danışmanlığı

& l;          CAD Eğitimi

Sertifikı Genel Beceri Eğitimleri arak:

& l;          Uygulamı Proje Döngüsü Yönetimi: PCM Eğitimi

& l;          İş Sağlığı ve Güvenliği

& l;          Girişimcilik Eğitimi planlanmıştır.

Mesleki eğitimlerin planlanmasının temelinde yüksekokulumuzda unan otobüs kaptanlığı programında turizm anında uzmanlaşmış üç bayan öğretim görevlisinin kadın sorunlarına an duyarlılığı neticesinde anları an servis işletmeciliği konunda bayanlara eğitim verilmesi önerileri yatmaktadır.

Proje ortaklarımızın katkılarıyla engelli ve yaşlı bakımı üzerine eğitim mış bayanlara yönelik ciddi bir ihtiyaç duğu belirlenmiş ve kurs kapsıma ınmıştır.

Toplu yemek ve organizatörlük kurslarının kursiyerlere ciddi istihdam sağlayacağı düşünülmektedir.

Bölge de artan yenilenebilir enerji yatırımları yükselen bir değer arak ön plana çıkmaktadır. Hedef grubumuzdaki kursiyerlere yenilenebilir enerji fizibilite danışmanlığı konunda verilecek eğitimlerle bu yöndeki yeteneklerinin artırılması hedeflenmektedir.

Mesleki becerilerine ciddi katkı sağlayacağı ve daha rahat iş abilecekleri öngörülerek iş bayanlara bilgisayar desli tasarım (CAD) eğitimi verilmesinin uygun acağı değerlendirilmiştir.

Yine mesleki eğitimlerden ayrı arak Girişimcilik (KOSGEB onaylı), İş Sağlığı ve Güvenliği, Proje Döngüsü (PCM) Eğitimleri ile kursiyerlerin genel beceri eğitimlerinin deslenmesi düşünülmektedir.

Eğitimleri e ilave arak meslek kurslarını tamamlayacak şekilde beş farklı seminer ile nik geziler icra edilecek bir adet istihdam paneli düzenlenecektir.

 

Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksek Okulu arak büyük bir heyecanla başlamış duğumuz Avrupa Birliği proje in en ide şekilde amacına ulaşmasını temenni eder katılımlarınızdan dayı hepinize saygılar narım." Toplantı yemek programının ardından son  du.