Amasya Valisi Önder Bakan, şehirde geçtiğimiz günlerde kapatılan eğlence mekanlarına ilişkin kamuoyunda merak edilen soruları yanıtladı.

Geçtiğimiz hafta Amasya şehir merkezinde faaliyet gösteren 9 eğlence mekanından 8’i, yapılan denetimler sonucunda kapatıldı. Vali Bakan, bu kararın 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasının ardından alınan önlemler çerçevesinde gerçekleştiğini açıkladı.

"Önceliğimiz Kamu Güvenliği"

Vali Bakan, İl İdaresi Kanunu'na atıfta bulunarak, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasının valiliklerin en temel görevlerinden biri olduğunu vurguladı. “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu uyarınca illerde kamu düzeninden valilikler sorumludur. Amasya’da da bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Yangın ve Ulaşım Güvenliğinde Ciddi Eksikler

Denetimler sonucunda kapatılan mekanlarda yangın güvenliği ve karayolu bağlantıları konusunda ciddi eksikliklerin tespit edildiğini söyleyen Vali Bakan, “Bu işletmelerin ruhsatları ve içki satış belgeleri vardı. Ancak yangın güvenliği açısından büyük riskler taşıyorlardı. Ayrıca trafik bağlantıları bakımından da önemli sorunlar mevcuttu,” dedi.

Güvenlik Endişeleri Vatandaşlardan Gelen Şikâyetlerle Desteklendi

Vali Bakan, eğlence mekanlarının özellikle gece saatlerinde vatandaşlarda güvenlik endişesine yol açtığını belirterek, “Bu mekanların çıkışlarında sıkça yaşanan olaylara ilişkin çok sayıda şikâyet aldık,” dedi.

Karar Süresiz: Tüm Ruhsatlar İptal Edildi

Söz konusu işletmelerin kapatılma kararının geçici değil, süresiz olduğunu vurgulayan Vali Bakan, “Bu mekanlar 10 ya da 20 günlüğüne kapatılmadı. Ruhsatları iptal edildi. Yeni bir işletme açmak isterlerse tüm süreci baştan başlatmaları gerekecek,” açıklamasını yaptı.

Valilik tarafından yapılan işlemle birlikte bu 8 mekanın hem işyeri ruhsatları hem de içki satış belgeleri tamamen iptal edildi.

"Yaşam Tarzına Müdahale Değil, Güvenlik Gereği"

Vali Bakan, alınan kararın bireylerin yaşam tarzlarına yönelik bir müdahale olmadığını özellikle vurguladı. “Bu kararların amacı kimsenin yaşam biçimini etkilemek değil. Aksine, daha güvenli ve kaliteli bir sosyal hayat oluşturmak için adım atıyoruz,” şeklinde konuştu.

İlçelerde de Denetimler Sürüyor

Vali Bakan, benzer denetimlerin Amasya’nın 6 ilçesinde de devam ettiğini ve kısa süre içinde tamamlanacağını belirtti.

Yeni Mekan Açılabilir mi?

Yeni eğlence mekanlarının açılmasının önünde bir engel olmadığını dile getiren Vali Bakan, “Yangın yönetmeliği, karayolları izinleri ve diğer fiziki şartlar eksiksiz yerine getirilirse ruhsat verilmemesi için bir neden yok. Bu süreç kimsenin ticaretine engel değil, yalnızca kurallara uyulmasını bekliyoruz,” dedi.

Haber: objektifamasya