KESK Amasya, 2026 yılı bütçe teklifine tepki göstererek tüm vatandaşları 22 Kasım 2025 tarihinde Samsun’da düzenlenecek bölge mitingine davet etti. Amasya’da Yavuz Selim Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan KESK MYK Üyesi Erdal Karakuş, bütçenin emekçileri yok saydığını belirterek hükümete sert eleştiriler yöneltti.
“Bütçe emekçiyi, kadını, genci ve emekliyi yok sayıyor”
Karakuş, milyonlarca kamu emekçisi, işçi, kadın, genç ve emeklinin bütçe hazırlık sürecinde görmezden gelindiğini söyledi. “Biz insanca yaşamak istiyoruz ama bütçe hazırlanırken bize yer yok. Kaynak var ama utanma yok” ifadelerini kullandı.
Sermayeye ve savaş harcamalarına ayrılan ödeneklerin arttığını belirten Karakuş, “Bu bütçe bir yeniden bölüşüm belgesi değil; sömürünün, yoksulluğun ve sefaletin belgesidir” dedi.
Kadınlar, gençler ve emekliler ‘yine yok’
Toplumsal alanlara ayrılan payların yetersizliğine dikkat çeken Karakuş, kadınlara yönelik bütçe payının yüzde 1’in altında kaldığını, emeklilerin haklarının budandığını, genç işsizliğinin derinleştiğini ifade etti. “Her beş gençten biri ne eğitimde ne istihdamda. Bu bütçede gençliğin geleceği yok” diye konuştu.
Savunma harcamaları 12 kat arttı
Son iki yılda savunma harcamalarının 12 kat arttığını belirten Karakuş, gerçek güvenliğin adalet ve eşitlikle sağlanabileceğini dile getirerek “Bu ülkenin ihtiyacı savaş değil barıştır” açıklamasında bulundu.
KESK’in Talepleri
KESK, basın açıklamasında bütçe sürecine ilişkin taleplerini de sıraladı:
Halkın bütçe süreçlerine katılımı
Özelleştirmelere son verilmesi ve kamusal yatırımların artırılması
Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe
İş cinayetlerinin önlenmesi
Güvencesiz çalışmanın kaldırılması
Asgari ücretin insanca yaşam seviyesine çıkarılması
Grev hakkı önündeki engellerin kaldırılması
En düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması
Vergi adaletsizliğinin sağlanması ve servet vergisi uygulanması
Kaynakların silahlanmaya değil halka, istihdama ve adalete ayrılması
Karakuş, açıklamasının sonunda tüm emekçileri ve demokratik kitle örgütlerini “Halktan, Emekten Yana Bütçe” talebiyle birleşmeye çağırdı.







