Türkiye'nin medetler beşiği arak bilinen Amasya, tarihi ve kültürel güzellikleri bakımından parlayan bir yıldız manın yanı sıra il genelinde her yıl birçok yayla şenliğine de ev sahipliği yapmakta. Yayla şenliklerinde, bölgenin kültür hayatını ve yayla geleneklerini yansıtan etkinlikler yapılmaktadır. Yörenin sahip duğu tarihi, kültürel ve doğ değerler yaşatılmaya ve tanıtılmaya çışılmaktadır. Geçmişte daha çok yayla göçü ve yaylada yapılan işleri eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler Amasya'da gelişen turizme parel arak farklı yerlerden gelen insanların da uşma ve eğlenme yeri hine gelmektedir.

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Kuzuk Yayla Şenliği'ne Vi Dr. Osman Var, Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, protok üyeleri ve birçok vatandaşımız katıldı.

Amasya Akdağ Köyleri ve Köylüleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koyuncu, insanları yaylara çekebilmek için her yıl farklı etkinlikler yapacaklarını belirtti. Yayla şenliklerinde geçmişle geleceği uşturmaya da çıştıklarını ifade eden Koyuncu, "Derneği in ilk arak 2011'de düzenlemeye başladığı yayla şenliklerinde farklı etkinlikler yaparak yeni nesillere yayları sevdirmeye çışmaktayız. Akdağlılar Derneği 2 bin 65 rakımlı Akdağ çevresinde unan yaklaşık 42 köy hkının birleşiminden meydana gelmektedir. Amasya Akdağ köyleri tarihine baktığımızda ise 14. yüzyılda burara Oğuzların Üçok boyundan gelmiş özü Yörük ve Türkmen an köylerden uşmaktadır. Amasya ölçeğinde ise Akdağ köylüleri 149 bin merkez nüfunun neredeyse yüzde 35'ini uşturarak ilin tarımına, kültürüne ve turizmine hizmet etmektedir. Bizler insanımıza hizmet etmek için eli den geleni yapacağız." diye konuştu.

Vi Var yaptığı konuşmada düzenlenen yayla şenliklerinin birlik ve beraberlik açısından çok önemli duğunu vurguladı. “Buradaki sevindirici tabloyu görünce hakikaten millet manın, hemşerilik ruhunun gelişmiş masının güzel örneklerini yaşıyoruz. Ayrıca kültürleri i yaşamak ve yaşatmak anlamında bu tür organizasyonların çok önem arz ettiğini belirtmek istiyorum. Özellikle yeni yetişen nesilleri e e ait an kültürümüzü, birliği i ve beraberliği i aktaracak an gelenekleri i yaşatmak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Şenlik düzenlenen birbirinden güzel yarışmar, etkinlikler ve hk oyunları gösterileri ile devam etti. Vi Var etkinlik anında unan vatandaşlarımızla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.