İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ‘03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek, organ bağışına teşvik etmek ve organ nakli hususunda bilgilendirme yapmak amacıyla stant oluşturuldu.

Yavuz Selim Meydanındaki stant açılışına, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, daire amirleri, Türk Kızılayı Amasya Şubesi üyeleri ve sağlık personeli katıldı.

<

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Sağlık Müdürü Nergiz, “Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Bu nedenle ülkemizde organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek, organ yetmezliği nedeniyle yaşamının sonuna gelmiş hastaların hayatını kurtarmak, yaşam süresini ve kalitesini arttırmak, toplumun huzurlu ve mutlu yaşamasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağış Haftası” etkinlikleri yapılmakta olup bu etkinlikler yıl boyunca değişik meslek grupları ve okullarımızda devam etmektedir” dedi.

Ülkemizde bakanlığımızın sisteminde kayıtlı 25 bin hastanın organ beklerken bu listeye her yıl 6 binin üzerinde yeni hastanın eklenmekte olduğuna dikkat çeken Nergiz, “Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık bin 300'ü organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır. Açılan stant ile vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemekteyiz. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Sizden sonra geride bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır” ifadelerini kullandı.