05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 17:47

Obezite Kaderiniz Değil

Obezite cerrahisine dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım, 'Obezite kaderiniz değil, çözümü olan bir hastalık' dedi.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 27-12-2019 13:29   Güncelleme : 27-12-2019 13:29
Obezite Kaderiniz Değil


Obezite cerrahisine dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım, 'Obezite kaderiniz değil, çözümü olan bir hastalık' dedi.

Geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı verilere göre Türkiye, Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçti. Obezite ve tedavisi hakkında bilgiler veren VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yıldırım, “Obezitenin değerlendirilmesinde kullanılan en pratik ölçüm, kilonun boyun metrekaresine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksi (VKI) değeridir. Vücut kitle indeksi (beden kitle indeksi) hesaplama değeri 30'un üzerinde olan kişi obez, 40'ın üzeri olan kişi ise morbid obez olarak kabul edilir” diye konuştu.

EN ETKİN TEDAVİDİR
Obezite cerrahisinin estetik kaygılardan ziyade yaşamsal bir önem taşıdığını söyleyen Yıldırım, “Obezite cerrahisi kısaca sağlık problemleri oluşturacak ağırlıkta, diyet ve egzersiz gibi metotlarla çözülememiş aşırı kilo sorununun çözümü için yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir. Yapılan cerrahi, hem kilo kaybında hem de şeker-tansiyon-karaciğer rahatsızlığı-uyku apnesi gibi ikincil rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. En önemlisi; yaşamı uzatmak açısından obezite cerrahisi kanıtlanmış en etkin tedavidir” dedi.

KAPALI AMELİYATLA YAPILIYOR
Obezite tedavisinde uygulanan yöntemleri de anlatan Doktor Yıldırım şunları söyledi: “Obezite cerrahisi, temelde etki mekanizmaları iki grupta incelenebilir. Bunlar alınabilecek gıda miktarını kısıtlayıcı (restriktif) etki ve gıdaların emilimini azaltan (malabsorbtif) etkidir. Bu ameliyatlar laparoskopik olarak yani büyük karın kesisi olmadan, ‘kapalı’ ameliyatla yapılmaktadır. Dolayısı ile laparoskopik ameliyatların tüm avantajları obezite cerrahisinde de aynen söz konusudur. Ameliyat sonrası ağrı ciddi bir problem olmaz ve ağrı kesicilerin ilk gün kullanılması yeterli olur. Sonuç olarak hastalar aynı gün ayağa kalkıp, birkaç gün içinde taburcu olurlar, günlük yaşamlarına bir hafta içinde dönebilirler. Kesi olmadığından estetik sonuç da mükemmeldir ve kesi iltihaplanması, kesi fıtığı gibi komplikasyonlar da azdır. Cerrahide kullanılan standart bir yöntem olmamakla birlikte en sık yapılan obezite cerrahi yöntemi tüp mide ameliyatıdır. Tedavide en önemli adım, obezite hastalarının, obezitenin kaderleri olmadığını bilmeleri ve buna inanmalarıdır.” 

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert