Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü uzmanlarınca Gümüşhacıköy Hasan Duman Meslek Yüksekokulu personel ve öğrencilerine Temel Afet Bilinci Eğitimi verildi.

Türkiye'nin başta deprem olmak üzere su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın gibi afetlerle sıklıkla karşılaştığını belirten AFAD Şube Müdürü Burhan Özü, “Türkiye’nin afet yönetimi ve uluslararası yardım kurumu: AFAD Afet ve acil durumlara ilişkin ülkenin yetkin ve yetkili teşkilatıdır.Ülkemizde ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem yaşanmaktadır. AFAD, “Afetlerde Türkiye’nin Ortak Gücü” anlayışıyla afet yönetimi faaliyetlerini planlar, gerçekleştirir, yönlendirir ve koordine eder. Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır. Amasya birinci derece yüzde 95 oranında riskli deprem bölgesinde yer alıyor. Depremler önlenemese bile, depremlerin zararları alınacak tedbirlerle azaltılabilir. Deprem anında panik yapılmaması önemlidir. Güvenli bir yer bulup, diz üstü Çök-Kapan-Tutun hareketi ile baş ve boynumuzu korumamız gerekmektedir. Sarsıntı sırasında merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşarak binayı terk etmeye çalışmayın. Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın. Unutmayın acil durum çantasındaki bir paket bisküvi ve 1,5 litre su sizi 72 saat hayatta tutabilir. Bugün 'Afete Hazır Türkiye’ projesi kapsamında sizlerle buluştuk. Eğitimimize katılan bütün arkadaşlarımızı AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.” dedi.

Gümüşhacıköy Hasan Duman Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kemal Öztürk ise, AFAD ekibine teşekkür ederek, eğitim ve tatbikatların personel ve öğrenciler açısından çok faydalı olduğunu belirtti.

Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü eğitmenlerince katılımcılara temel afet bilinci eğitiminin yanı sıra Gümüşhacıköy Belediye İtfaiyesi ve 112 sağlık ekipleri tarafından uygulamalı olarak bina tahliyesi, binadan sedye ile yaralı kurtarılması ve tahliye edilmesi, atlama yatağı kullanılması, yangın eğitim ve tatbikatları da düzenlendi.