05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 17:57

Sevindi;'Amasya'mıza Neden Tohum Desteği Yok?'

CHP Amasya İl Başkanı Av. Turgay Sevindi, tohum desteğinin Amasya’ya da verilmesi gerektiğini söyledi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 13-04-2020 11:25   Güncelleme : 13-04-2020 11:25
Sevindi;'Amasya'mıza Neden Tohum Desteği Yok?'

CHP Amasya İl Başkanı Av. Turgay Sevindi, tohum desteğinin Amasya’ya da verilmesi gerektiğini söyledi.

Sevindi konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; stratejik ürünlerin ekimini yaygınlaştırmak amacıyla 21 ilin çiftçisine tohum desteği yapılacağını açıklamış ve ekimi yaygınlaştırılmak istenen ürünlerin tohum bedelinin %75'i hibe, %25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacağı bildirilmiştir.

Tohumu hibe edilecek ürünler için Bakan Pakdemirli "Uygulamayı 21 ilde başlattık. Bu iller Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat olarak tespit edilmiştir. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi. Ekimi yapılacak sertifikalı tohumlar 6 bin 700 ton olarak belirlenmiştir." değerlendirmesinde bulunmuştur.

Bakanlık tarafından hibe tohum verilecek olan ürünlerden Amasya'mızda ekimi yaygın olarak yapılan ürünler de bulunmaktadır. Komşu illerimizden Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat listede yer almakta iken tohum hibesi yapılacak iller arasında tarım şehri olan Amasya'mız bulunmamaktadır.

Bakanlığı bu uygulaması hangi kriterlere göre yapıldığı da açıklanmamıştır. Amasya'mızın liste de olmaması ayrımcılıktan ibarettir. Amasya'mızın çiftçisine de gerekli hibe tohumlardan verilmeli ve stratejik ürün olarak kabul edilen bu ürünler şehrimizde de üretilmeye devam edilmelidir.

Bakanlık derhal Amasya'mızı da listeye eklemelidir. Bu hatalı davranıştan bir an önce dönülmesi için Amasya Valiliği, iktidar milletvekilleri, iktidarın siyasi temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve özellikle Amasya Ziraat Odası Başkanlığı gerekli girişimlerde bulunmalıdır.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert