Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şube Başkanı Ahmet Ünverdi Kıbrıs Barış Harekatının 46’ıncı yıl dönümünü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı; Niko Samson liderliğinde EOKACI katiller 15 Temmuz 1974 de Kıbrıs’ta darbe yaparak kontrolü ele geçirmişlerdir. Bu darbe aslında Türkiye’yi batıdan güneye kuşatıp ülkemizi Akdeniz’den tecrit ederek yaşam alanımızı daraltmak isteyen Yunanistan’ın bir planıdır.

15 Temmuz darbesi ile Kıbrıs adasının Yunanistan’ın kontrolüne girmesi Türkiye’ye karşı bir tehdit oluşturmuş ve Kıbrıs Türkü’nü de katliamla karşı karşıya bırakmıştır. Bu durum karşısında, garantör devlet olan Türkiye Kıbrıs’a müdahale etmek zorunda kalmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974’de, havadan indirme ve çıkarma ile başarılı bir harekat icra ederek duruma fiilen el koymuş ve Kıbrıs Türk’ünü olası bir katliamdan kurtarmıştır. Böylece, Kıbrıs’ı ilhak etmek isteyen Yunanistan’ın ENOSİS hayali Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür.

Kıbrıs Türk’ü, Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesinden 1974 yılına kadar, Ada’da İngiliz ve Rum’un zulmüne uğramış ve yüz yıl esaret altında yaşamıştır. Her türlü eziyet ve zorbalığa karşı, Kıbrıs Türk’ü kimliğini ve benliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Ada 46 yıldır, barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Türk’ü 20 Temmuz 1974’den itibaren, kendi vatanlarında ve kendi bayrağı altında, hür ve bağımsız yaşamaktadır.

Mehmetçiğin uğrunda kan döktüğü, can verdiği toprak artık Kıbrıs Türk’ünün vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez, Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur.

46 yıl sonra yine coşkuluyuz. Gaziler olarak, vatanımıza savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Şuna inanıyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sonsuza dek ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaklardır. Bunun en büyük teminatı şehitlerimiz, gazilerimiz ve şanlı ordumuzdur.

Kıbrıs barış harekatında şehit düşen arkadaşlarımızı ve aramızdan ayrılan gazilerimizi rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize ve Kıbrıslı kardeşlerimize Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şubesi adına sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.