Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi ve İlçe Sağlık Müdürü Selçuk Sezikli, Dünya genelinde devam eden koronavirüs salgını ülkemizde de yaygın bir şekilde tehlike saçmaya devam etmektedir dedi. 

Sezikli, “Maske, mesafe, hijyen başta olmak üzere alınması gereken tedbirlere riayet edilmemesi, kontrollü sosyal hayat dönemini insanlarımızın eski günlere dönüş gibi algılaması, koronavirüs gerçeğini unutmaları ülkemizdeki koronavirüs vakalarının artışına neden olmaktadır.

Havaların soğuması ile birlikte mevsimsel influenzanın (grip) kendini göstermeye başladığı bu dönemde, koronavirüs hastalık tablosunun daha ağır olması da öngörülebilir bir gerçektir. Özellikle salgını bu açıdan değerlendirdiğimizde tedbirler bu dönemde daha çok hayati önem arz etmektedir.

Filyasyon ekiplerimizce yapılan çalışmalarda görülen önemli bir ayrıntı ise;  aile içinde, akraba, eş dost ve taziye ziyaretlerinde, kapalı ortamda geçirilen vakitlerde bulaşın yüksek sayıda olmasıdır.

Bu sebeple; akraba, eş dost, taziye ziyaretlerinin zorunlu olmadıkça yapılmaması, zaruret halinde ise maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak mümkün olduğunca kısa süreli yapılması gerekmektedir.

Aile içinde PCR testi pozitif bir vaka olması durumda diğer aile fertlerinin de kendini izole etmesi, pozitif olan kişinin son 1 hafta içerisinde temas ettiği, görüştüğü kişileri filyasyon ekiplerimize eksiksiz bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca testi pozitif olan kişi; son 1 hafta içinde temas ettiği kişilere,  kendilerini izole etmesi gerektiği bilgisini vermelidir.

Koronavirüs tanılı kişiler; temas ettikleri kişiler hakkında eksik veya yalan beyanda bulunmaları halinde, Türk Ceza Kanununun 206’ncı maddesi kapsamında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilecektir.
Koronavirüs ile mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık ordumuz başta olmak üzere devletimizin her bir kurumu büyük çaba ve emek sarf etmektedir. Toplumun tüm fertleri topyekûn hareket ettiği taktirde ancak bu mücadelenin zaferle sonuçlanması mümkündür.

Almadığımız her bir tedbirin başta kendimizi olmak üzere, ailemizi, sevdiklerimizi ve yaşadığımız toplumu etkilediğini aklımızdan çıkarmayalım lütfen. Sevdiklerimizle birlikte daha uzun yıllar, sağlıklı mutlu günler geçirmek istiyorsak herşey için geç olmadan durumun ciddiyetinin farkına varalım, tedbirlere uyalım, uymayanları uyaralım.” Diye konuştu.