TBMM KİT Komisyonunun ÇAYKUR toplantısında konuşan CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, “kurum 2 milyar 525 milyon 850 bin lira gibi, kurumu adeta iflasın eşiğine getiren bir borcun içine girmiştir. Bu borçtan kurumun çıkması da mümkün değildir. Böyle bir borca sahip kurumun da çay bahçelerini yenileyecek gücü yoktur” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ÇAYKUR gündemi altında toplandı. Toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, ÇAYKUR’un borçlarına ilişkin konuştu.

“BORÇ 2 MİLYAR 525 MİLYON 850 BİN LİRAYA ÇIKMIŞTIR”
5 yıl önce de aynı toplantıda benzer konuşmalar geçtiğini ancak çay bahçelerinin yenilenmesinde ciddi bir adım atılmadığını belirten Milletvekili Tuncer, ÇAYKUR’un borçlarına ilişkin “Aslında yapılamama sebebi para. Kurumun 2016 yılında mali borcu 82 milyon 214 bin liraymış. Aradan 4 yıl hatta 3 buçuk sene geçmiş, kurumun şu anki, 30 Haziran 2020 itibariyle borcu, 2 milyar 525 milyon 850 bin liraya çıkmış. 2020’yi kaç lirayla kapattığını da henüz bilmiyoruz. Kurum, 2015 tarihinden itibarinden kar etmeyi bırakmış, ısrarla büyük bir zararın içine girmiş ve bu zarar her yıl katlanmış. 2016’da 82 milyon lira olan kurum zararı, 2017’de 267 milyon 742 bin liraya, 2018 yılında 657 milyon 86 bin liraya ve 2020’nin ilk altı ayında da bu borç 2 milyar 525 milyon 850 bin liraya çıkmıştır” dedi.

“ESKİDEN BÖYLE BİR BİTKİMİZ VARDI”
ÇAYKUR’un artık işlevini yerine getiremez bir durumda olduğunu, eğer müdahale edilmezse Türkiye’de çay bitkisinin artık üretiminin yapılamayacağına dikkat çeken Tuncer, “Böyle büyük bir borcu yapmak için kurum çok büyük harcamalara mı imza atmış? Sayıştay raporları incelendiğinde, hayır böyle bir yatırım işi yapılmamıştır. Peki çok çok büyük kamulaştırmalar mı yapılmış? Hayır, bu da yapılmamıştır. Özel sektördeki çay fabrikaları satın alınmış da kurumun bünyesine mi katılmış? Hayır bu da yapılmamammış. Çay bahçeleri yenilenmiş de yenilenen çay bahçeleri karşılığında oradaki çay üreticisi ailelere ücretler, paralar mı ödenmiş? Hayır bu da yapılmamammış. Ama maalesef kurum 2 milyar 525 milyon 850 bin lira gibi, kurumu adeta iflasın eşiğine getiren bir borcun içine girmiştir. Bu borçtan kurumun çıkması da mümkün değildir. Böyle bir borca sahip kurumun da çay bahçelerini yenileyecek gücü yoktur. Bu sebeple, bu önerinin Türkiye Büyük Millet Meclisine taşınarak, bunun Devlet eliyle yaptırılması, aksi taktirde çayın ülkemizde, ‘Eskiden böyle bir bitkimiz vardı’ diye anılacak gelmesine sebep olacağız. Oradaki yaklaşık 182 bin çay üretici aileyi de yok edeceğiz” ifadelerini kullanıldı.

İTİRAZ EDİLDİ
Tuncer’in borç açıklamalarına ÇAYKUR Genel Müdür tarafından itiraz edilerek kurumun borcunun 500 milyon küsur olduğu ifade edildi. Tuncer bu itiraza, “Ben bu borcun 2 milyar 525 milyon 850 bin lira olduğunu gece rüyamda görüp de sabah burada söylemiş değilim” cevabını verdi.