Bu kapsamda Vi İ. Hil Çomakin’in makamında gerçekleşen tahsis protokü imza törenine Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Hasan Özyurt ve AKTAV Genel Sekreteri Fahrettin Kayar katıldı.
 
 Protok imza töreninde bir konuşma yapan Vi İbrahim Hil Çomakin şunları kaydetti, “AKTAV, Amasya’mızdaki tarihi ve kültürel dokunun korunması açısından büyük önemi an yerel sivil örgütlenmelere örnek gösterilebilecek önemli bir vakfımızdır. Vakfımız ana görevi temelde; Amasya sınırları içinde unan, tarihi ve kültürel açıdan önemi an yapıları korumak, onarmak, tanıtmak, kültür ve turizmin hizmetine nmak ve gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir biçimde aktarmaktır. Bugüne kadar önemli çışmara imza atmıştır. Özellikle ili de son dönemlerde Hatu ve Nergiz Mahleleri de unan Yıboyu evleri ile ili deki diğer tüm dokunun korunması ve yeni işlev kazandırılması noktasında önemli mesafeler ınmıştır. Bu çışmar Harşena Kesinin UNESCO kültür mirası geçici listesine ınması ile somut arak kendisini göstermiştir. Elbette ili de tarih bilinci ve ecdada karşı sorumluluk çerçevesinde sürdürüyoruz.
 
 Amasya Üniversite son dönemlerde önemli mesafeler kaydetti. Üniversite bünyesinde unan özellikle sosy bilimler enstitüsündeki derslerin bu mekânda yapılacak masının, tarihi mekânları teneffüs etme noktasında önemli duğunu düşünüyorum. Ayrıca Üniversite bünyesindeki araştırma merkezleri ve sürekli eğitim merkezlerinin de tarih, turizm, kültür ve edebiyat anında yapacağı çışmar için bu bina son derece önemli bir işlev görecektir."
 
 Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’da “Üniversite bünyesinde kurduğumuz Sosy ve Stratejik Araştırmar Merkezi ile Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde yapacağımız açılacak kurslar, eğitimler özellikle kamu-kurum kuruluşlarına ve özel sektöre yönelik geliştireceği projeler dukça önemlidir. Edebiyat, sağlık eğitimi, turizm bilincini geliştirme ve tarih anlarında yapacağımız çışmarın odak noktasında, Sayın Vi in ve AKTAV yönetim kurulunun değerli üyelerinin urlarıyla üniversite e tahsis edilen bu an dukça önemli bir yer tutacaktır. Öncelikle Sayın Vi e ve AKTAV yönetim kurulu üyelerine bu tarihi yapının üniversite e tahsisi noktasında gösterdikleri ilgiden dayı Amasya Üniversitesi ailesi arak teşekkür ederiz.” dedi. Konuşmarın ardından protok imzandı. İmza töreni hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.