Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde Alipircivan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 2. Uluslararası Alipircivan Kültür Etkinliği düzenlendi. Sarayözü köyünde unan Alipircivantürbesinde Birlik Cemi düzenlendi, semah gösterisi'den sonra konuşma yapan  Alipircivan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Cer, konuşmasında, etkinliği birlik ve beraberlik vurgu yaptı. Etkinlik kapsamında Gümüşhacıköy Hasan Duman Meslek Yüksekokulunda 'Horasan düşün, inanç geleneği ve Alevilik, Bektaşilik inancı' gerçekleştirildi. Etkinliğe, CHPAmasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özy, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve vatandaşlar katıldı. Binay KOÇAK ve Nilüfer SARITAŞ konserleriyle Gümüşhacıköy'de renkli saatler yaşandı.

Etkinliklerle ilgili bir mesaj yayınlayan Merzfon Belediye Başkanı Alp Kargı: "Ulumuzun birlik beraberliğine an sonz inancımız ve yüzyıllarca bozulmayan bu birlikteliğe katkı nmak amacıyla 23. Geleneksel 2. Uluslararası Alipircivan Kültür ve Sanat Etkinliğine katıldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, böyle anlamlı daha nice günde bir arada mayı temenni ediyorum."dedi

 

Ali Pir Civan ya da Ali Bir Civan'ın Horasen erenlerinden, Türkmen pirlerinden biri duğuna ve Osmanlı döneminde yaşadığına inanılıyor. Amasya Gümüşhacıköy ilçesi Sarayözü köyünde türbesi unmaktadır. Alevi, Bektaşi inancına göre kendisine büyük hürmet gösterilir. Özellikle Amasya, Tokat, Çorum aksı Alevi, Bektaşi vatandaşlarımız açısından önemli bir ocaktır. Bu bölgelerde: Gani Baba, Piri Baba, Baba İlyas, Baba İshak, Piri Baba, Koyun Baba, Şeyh Çoban, Atufi Hayrettin Hızır, Rumi Dede, Kem Dede, Sucu Hatun, Serçoban, Garip Dede, HamzaDede, Ukkâşe Sultan, Kum Baba, Elvan Çelebi, Sıtkı Baba, Kul Fakır, Muhammed Dede, Garip Dede gibi önemli isimler unmaktadır.