Amasya İl Genel Meclisi 2021 Kasım alı toplantıları Zeki Erarslan başkanlığında, İl Özel İdare Genel Sekreteri Erdin Acar, Encümen Müdürü Ahmet Kara ve meclis üyelerinin katılımı ile devam ediyor.

Başkan Zeki Erarslan; “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de kuraklık sürüyor. Önlem almalıyız. Köylerimizde evlere su saati taktırmak zorundayız. Yani suyu denetim altına almalıyız. Aksi takdirde önümüzdeki günlerde su sıkıntısı çekeceğiz. Su sorununu çözmeliyiz. İçme suyunu bahçe sulamada kullanmamalıyız. Muhtarlarımıza bu konuyu iyi anlatmak zorundayız” dedi.

Başkan, 2022 taslak bütçe görüşmelerinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Sercan Özler’e söz hakkı verdi. Özler konuşmasında; “Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kapsamında; köylerimizin içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere Sulama suyu, İçme suyu  Projeleri hazırlanarak uygulanmakta olup bunun yanında Tarım Destekli Projeler de  Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir.

2021 yılında içinde 64 adet  içme suyu  projesi,  40 adet Sulama Suyu Projesi  olmak üzere toplamda 104 adet proje uygulanmaktadır.

İçme suyu işlerinde ağırlıklı olarak KÖYDES Projesinden ödenek ayrılmakta olup, bunun yanında  İl Özel İdaresi olarak da  ödenek takviyesi yapılarak; 13adet sondaj işi, 20 adet yeni tesis, 29 adet tesis yenileme 2 adet onarım ve tamamlama projesi uygulanmakta olup 64 köyümüze hizmet götürülmüştür.

Sulama suyunda ağırlıklı olarak İl Özel   İdaresi bütçesinden ödenek ayrılmış olup bu ödeneklerle 37 adet proje uygulamaya koyulmuş, bunun yanında  2020 yılında İlimizin de içine dahil edildiği DOKAP projesinde de  3 adet projemiz geçmiş olup inşaat çalışmaları başlatılmıştır. Bu bağlamda 2477 ha tarım arazisi sulamaya açılmış ve 11 köyümüzde tesis yenileme ve tamamlama işleri yapılarak yaklaşık  2.000ha arazisindeki sulama tesisleri rehabilite edilecektir.

Tarım Destekli Projelere ağırlıklı olarak;  İl Özel  İdare bütçesinden ödenek ayrılmakta olup 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığından Ayçiçeği tohumu alımı,  tarım makineleri alımı konusunda ödenek gelmiş olup bu bağlamda; 1.166 ünite Ayçiçeği tohumu alımı, 150 da’lık İncir fidanı alımı, 60 da’lık Çilek Fidesi alımı, 46.500 adet Koyun ve  Keçilere Çiçek Aşısı Alımı, 30.000 doz Buzağılara E.Coli aşısı alımı, 20 adet Damızlık Manda Alımı, 150 da arazide Kuşburnu fidesi alımı 100 da’lık Misket Fidanı Alımı, 2 adet Rotavatör , 1 Adet Kültüvatör ve 1 adet Anıza İşleme Makinesi alımı yapılmıştır. 2022 yılı bütçemiz ise 20.000.000.00 TL’dir” dedi. Konuşmanın ardından meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

Daha sonra gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Gündem maddesi şöyledir; ilimiz merkez ve ilçelerde köy muhtarlıklarınca kullanılan ve idaremiz Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından cildi satılan salma makbuzlarının 2022 yılı satış bedellerinin tespit edilmesiyle ilgili teklif görüşüldü ve Plan Bütçe Komisyonuna sevki oy birliği ile kabul edildi.