Ülke genelinde 2021 yılında yaşanan kuraklık Tokat’ı da olumsuz etkiledi. Beklenen yağışların istenen düzeyde olmaması, tarım arazilerinin vahşi sulama yöntemiyle sulanması ve hidroelektrik santrallerinin sürekli duyduğu su ihtiyacı, baraj ve göllerdeki su seviyesini yüzde 20 oranlarına düşürdü. Su seviyesinin gözle görülür şekilde azaldığı Almus Baraj Gölü’ndeki durum, Tokat Güneş Haber Gazetesi tarafından havadan görüntülendi.

 

KURAKLIK, KITLIK TEHLİKESİ DE GETİREBİLİR

Tokat'ta son aylarda gereken oranda yağışların gelmemesi kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Yağışların yetersiz olması nedeniyle dere yatakları ve göletlerde su seviyesi gözlü görülür ölçüde düştü. 2021 yılının başlarından beri bölgedeki tüm baraj ve göletlerdeki su seviyelerindeki düşüş devam ediyor. Olası bir kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde yaşanabilecek sıkıntıların kıtlık yaşanması ihtimalini de arttırabilir. Kaynakların verimli kullanımı ise bu noktada çok büyük önem arz ediyor.

 

HES’LERE YAPILAN TAKVİYE, SU AZALIŞINDA ÖNEMLİ ETKEN

2021 yılında yaşanan kuraklık enerji üretimini de olumsuz etkiledi. Ülke genelinde birçok hidroelektrik santrali, azalan sulardan dolayı enerji üretiminde sıkıntı yaşanabileceği sinyallerini verdi. Hatta alınan bazı kısıtlama kararlarıyla HES’lerin kuraklığa etkisinin azalması planlanmıştı. Buna rağmen HES’lere enerji üretmesi için yapılan su takviyesi barajların su biriktirmesinin önündeki en büyük engel olarak dikkat çekiyor.

 

ÇİFTÇİNİN VAHŞİ SULAMA TERCİHİNDEN VAZGEÇMESİ GEREKİYOR

Tarımsal üreticilerin profesyonel sulama yöntemleri yerine vahşi sulama olarak da bilinen salma sulama yöntemini tercih etmesi de su kaynaklarının hızla tüketilmesine neden oluyor. Kapalı sulama yöntemlerine çiftçilerin yönelmesi için bakanlık teşviklerinin arttırılması büyük önem taşıyor. Vahşi Sulama ile ilgili birçok platformda konuşan isimlerden birisi olan Tokat Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Bora, geç olmadan önemlerin alınması gerektiğini söyledi. Başkan Bora; “Çiftçinin sulama tercihini değiştirmesinin su tasarrufu için atılacak en büyük adım olacağını düşünüyorum” dedi.

 

ALMUS’TA KAFESLER KARAYA VURDU

Almus Baraj Gölü’ndeki balık üretimi de suların azalıyor olmasından doğrudan etkileniyor. Birçok kafes suyun azaldığı noktada ağları sökülmüş olarak bekliyor. Bazıları ise karaya çekilmiş durumda. Yıllık 6 bin 600 tona yakın balık üretilen Almus’un, üretimin azalması sonrasında ekonomik kayıp yaşayacağı da şimdiden konuşulmaya başlandı.

Dursun Ekrem Er / Özel Haber