2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde Şehzadeler Gezi Yolu’nda program düzenlendi. Programa Vali Mustafa Masatlı ile eşi Esra Masatlı, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, İl Protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Amasya Otizmli Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Kurt, otizme karşı bilinçlenmenin ve otizmli bireylerde erken tanı ve tedavinin önemine işaret ettiler.

Vali Mustafa Masatlı gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Otizm bilimsel tanımıyla; sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, konuşma ve sözel olmayan iletişim ile ilgili zorlukları ifade eder. Bizler için ise Otizmliler, akranlarından daha fazla ilgi ve eğitime ihtiyaç duyan ve sosyal hayatın her aşamasında olmaları gereken özel bireylerdir.

Devletimiz de bu bilinçle, ilk kez 2016 yılında olmak üzere ‘Otizm Ulusal Eylem Planını’ hayata geçirmiştir. Bu Plan ile eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanında çalışan personelin yetiştirilmesi, yüksek lisans ve doktora programlarının ve gündüz bakım merkezlerinin açılmasını hedeflenmiştir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleşen çalışmaların temelinde, Otizmlilerin de diğer bireylerle eşit haklara sahip olduğu bilincinin, toplumumuz tarafından benimsenmesi ve otizmli bireyler ve ailelerinin hayatlarını azami ölçüde kolaylaştırma hedefi yatmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda son yıllarda, farklı illerimizde çok sayıda gündüz bakımevi hizmete açılmış, yenilerinin açılması için de çalışmalar devam etmektedir. Bununla birlikte Otizm konusunda eğitim ve farkındalık çalışmalarına hız verilerek, 81 ilimizde öğretmenlerimize farkındalık eğitimleri verilmiştir. Yapılan tüm bu çalışmaları iller düzeyinde planlamak ve takip etmek amacıyla da, Vali Yardımcılarımızın başkanlığında Otizm Eylem Planı İzleme Değerlendirme Kurulları oluşturulmuştur. Otizmli insan sayımız her geçen gün artmaktadır. Bizler Otizmli bireylerin toplumun birer parçası olduğunun bilincinde ve farkındayız. Bu özel insanların, yaşamlarını rahat şekilde sürdürebilmeleri için toplumumuzun da, bu farkındalığa sahip olması, ortak sorumluluğumuzdur.

Otizmli bireylerin toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olduğunun, herkes tarafından fark edilmesi temennisiyle, Otizmli vatandaşlarımızın ve ailelerinin 2 Nisan Otizm Farkındalık Gününü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.” Dedi.