Hayvan Başına 2 Bin 500 Lira Destek !

Yükselen et fiyatlarının düşmesi için düğmeye basan Devlet, Ramazan Ayında besi hayvanını Et ve Süt Kurumu'na kesime gönderen besiciye, hayvan başına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapılacağını duyurdu.

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre Ramazan Ayında hayvanlarını Et ve Süt Kurumu'na kesime gönderen besicililere, hayvan başına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatı İle Çalışma Başlatılmıştı

Ramazan ayı içinde vatandaşa ucuz et satışının yapılabilmesi için harekete geçeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile bir çalışma başlatıldı. Buna göre Et ve Süt Kurumu'nun karkas kesim fiyatı 60 liradan 74 liraya çıkarılacak ve hayvanını Et ve Süt Kurumu'nda kestiren besicilere de hayvan başına 2 bin 500 lira ödemenin yapılması öngörülüyordu. Konuyla ilgili çalışma sonucu alınan karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hayvan başına ödenecek 2 bin 500 lira destek, 2 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kesimi ve satışı yapılacak sığırlar için ödenecek. Destekleme ödemesi Et ve Süt Kurumu tarafından hazırlanacak icmal karşılığında besicilere yapılacak.

Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aksu, uygulamadan memnun olduklarını ve bu tür uygulamalar sayesinde vatandaşı enflasyon yükü altında ezilmekten koruduğunu dile getirdi.

Kriterleri Et ve Süt Kurumu Belirleyecek

Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aksu, et fiyatlarının düşmesi için yürürlüğe giren kararla ilgili ayrıntıları gazetemiz ile paylaştı. Besiciler tarafından destek gören karar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Turgut Aksu, "Sığırların kesimi ve satışı ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak.

Destek ödemeleri ve kesime giden besi hayvanları ile ilişkin raporlar ESK tarafından hazırlanarak Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek

Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı raporlar ESK tarafından hazırlanarak Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Raporlar Doğrultusunda Destek Ödemelerini Yapacak

Hayvancılık Genel Müdürlüğü de ESK’dan gelen raporu, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkanları çerçevesinde Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerin hesaplarına aktaracak. Hayvan başına 2 bin 500 liranın ödeneceği destek ödemesi için gerekli kaynak, 2022 Yılı Tarımsal Destekleme Bütçesinden sağlanacak.  Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla üreticiye ulaşacak." ifadelerine yer verdi.