05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 08:29

Gezi Davası Kararlarına Karşı Adalet Nöbeti Başladı

Gezi davasında dün verilen biri ağırlaştırılmış müebbet hapis, sekiz mahkumiyet ve tutuksuz yedi sanığın tutuklanma kararı sonrası tepkiler sürüyor.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 27-04-2022 01:08
Gezi Davası Kararlarına Karşı Adalet Nöbeti Başladı

Gezi davasında dün verilen biri ağırlaştırılmış müebbet hapis, sekiz mahkumiyet ve tutuksuz yedi sanığın tutuklanma kararı sonrası tepkiler sürüyor.

Taksim Dayanışması, Gezi davası kararlarını protesto etmek için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ‘nin (TMMOB) Taksim’deki merkezi önünde okunacak ‘‘Gezi Mahkum Edilemez’’ başlıklı basın açıklaması için çağrıda bulundu.

Polis bu duyuru sonrası Taksim çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar sonrası Çağlayan Adalet Sarayı’nın önündeki alanda toplanan yüzlerce kişi arasında bulunan avukatlar 2018’in Aralık ayında sona eren Adalet Nöbeti’ni yeniden başlatma kararı aldı.

Yaklaşık 500 avukat bugün öğle saatlerinde ellerinde ‘‘Herkes İçin Adalet’’ pankartıyla Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın iç avlusunda buluştu ve alkışlar eşliğinde adliyenin önüne yürüdü.

‘‘Adına hukuk diyemeyeceğiz bir rezilliği, kepazeliği yaşıyoruz’’

Cumhuriyet gazetesi avukatlarının tutuklanması sonrası 6 Nisan 2017’de başlatılan nöbete ön ayak olan Avukat Kemal Aytaç, yeniden bu yola başvurulmasına gerekçe olarak Gezi davasında bir hukuk faciası yaşanmasını gösterdi.

Aytaç, ‘‘Bazen söyleyecek söz bulamıyoruz deriz ya. İşte dün bu Adliye’de bir facia yaşandı. Bir infaz bürosu, siyasal iktidarın görevlendirmiş olduğu infaz memurları aracılığıyla, talimatla bugün, adına hukuk diyemeyeceğiz, kanun diyemeyeceğimiz, bir rezilliği, kepazeliği yaşıyoruz. Bu cesareti, nereden, kimden alıyorlar? Gerçekten bunun cevabını vermek zor. Ama bilinmesi gereken bir şey var. Bunun hesabını soracağız. Bu cellatlardan bu hesabı soracağız, yaptıkları yargılama değildir, uyguladıkları yasa değildir, yürüdükleri yol usul değildir’’ dedi ve konuşmak isteyen tüm avukatları mikrofona davet etti.

‘‘Gezi’yi savunacağız, adalet istiyoruz’’

Aytaç’ın konuşmasından sonra dün Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Hakan Altınay ile birlikte tutuklanan Avukat Can Atalay’ın cezaevinden yazdığı mektup okundu.

Atalay mektubunda, ‘‘"Ülkenin gündemi açlık yoksulluk olması gerekirken, hiçbir hukuk kuralı tanımadan saçma sapan şeylerle meşgul ediyorlar. Biz İstanbul'un kent merkezinde son kalan müşterek, kamusal bir yeşil alanı, afet sonrası toplanma alanını savunduk. Polisin şiddetine karşı çıkan her bir insanımız kendi itirazını aldı geldi. Taksim Gezisi, farklı fikirlerin, dünya görüşlerinin çoğulcu bir ortamda yaşayabileceğinin kanıtıdır. Taksim Gezisi, ekmeği paylaşmanın tadını yeniden anımsatandır. Gezi bu toprakların eşitlik özgürlük adalet umududur. Gezi'nin toplumsal politik ya da hukuki bakiyesini ancak onurla taşırız. Gezi'yi savunduk, savunuyoruz, savunacağız. Adalet istiyoruz, insan, hava, toprak ve su için adalet. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve hep birlikte kazanacağız’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Eğer bir ülkede bir kişi haksız yere hapisteyse hiç kimse özgür değildir’’

Adalet Nöbeti’ne PEN Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral da katıldı. Oral, ‘‘Milyonların katıldığı Türkiye’nin her yerinde kendiliğinden oluşmuş, yaşam haklarını ve yaşam tarzlarını korumak isteyen insanların gerçekleştirdiği Gezi’nin suçunu ki eğer suçsa 20 kişiye bağlamak istemek yeryüzünün en kötü romanı, en kötü yazısı, en kötü makalesi ve en kötü senaryosudur. Ve bu tutmaz. Eğer bir ülkede bir kişi haksız yere hapisteyse bu ülkede hiç kimse özür değildir. Hiç ama hiçbirimiz özgür değiliz. Bunun bilinciyle içeridekilerle dostlarımızla dayanışma içindeyiz’’ diye konuştu.

‘‘Karşımızdaki bu büyük kötücül aklı Gezi’de olduğunda gibi hep birlikte yeneriz’’

Adalet Nöbeti’nde birçok milletvekili de yer aldı. Dün Gezi davasını başından sonuna kadar izleyen CHP’nin TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ‘‘Öfkemiz büyük ama kararlılığımız da bir o kadar yüksek. Bundan sonra nereye çağırıyorlarsa oraya gidin. Baro sizi çağırıyorsa gidin, Adalet Nöbeti’ne çağırıyorlarsa gidin, barışçıl çağrılara bedeninizle, yüreğinizle, zihninizle katkı verin. Karşımızdaki bu büyük kötücül aklı hiçbirimiz tek başımıza yenemeyiz ama Gezi’de olduğunda gibi hep birlikte yeneriz. Gezi başarıldı. Gezi, Erdoğan’ı yendi ve mahkum etti. Gezi Parkı orada duruyorsa Gezi'deki ve 81 ildeki on milyonlar sayesindedir’’ dedi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert