Yaz boyunca sabah erken saatlerde çiçeğiyle birlikte toplanmaya başlanan minik bamyalar iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılması sonrası iç piyasanın yanı sıra Türkiye'nin dört bir  yanına satılıyor.

 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl il genelinde 5 bin dekardan fazla alanda ekimi yapılıp 2 bin tonun üstünde üretimi sağlanan bamyanın bu yıl ki hasadının da yine verimli olması bekleniyor.

 Kuru bamya fiyatının 750tl e kadar çıktığı bu günlerde Taşova’nın Çaydibi köyünde Çiçek Bamya hasadı başladı. Hasadının yeni başlamasına rağmen günlük olarak 10 dizim e kadar çıkıyor ve gün geçtikçe artıyor.

 Son yıllarda üretimi artmasına rağmen ve patenti Amasya ‘ya  ait olması ile birlikte Amasya bamyası sadece patent olarak  Amasya ya ait olarak görünüyor. İlçemizde  bamya üretiminin yapıldığı Çaydibi köyünde özellikle hastalık olarak görülen kök çürümesi adı verilen hastalığa  ne bir çare aranmış  nede  İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından bu toprakların hastalığı ile ilgili analiz çalışmaları yapılmamış. Yani Patentli ürünümüz olan Amasya Bamyası  sahip çıkılmamasından dolayı öksüz kalıyor.

Yöre halkımızın en temel geçim kaynaklarından olan Amasya bamyasının bu tür hastalıkların araştırılması ve tedavisi için yetkililerin acil bir şekilde konuyla ilgilenilmesi en temel dileğimiz.