Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’de üretilen tın 2012 yılında 23- 24 ton. 2013 yılında inşlah 30 tonlara çıkmış uyoruz. Önümüzdeki yılda da 36 tona çıkmak hedefi " dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de tın üretimini önümüzdeki yıl 36 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "İthatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiye'de duğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel, gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, çeşitli ziyaret ve toplantılar için geldiği Gümüşhane 'de, Vi Yuf Mayda'yı makamında ziyaret ederek ildeki çışmar hakkında bilgi dı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de gitmediği çok az sayıda il ğını belirterek, ''Bugün Gümüşhane'deyiz. Tükettiğinden çok daha fazla, hatta 4-5 katı kadar üreten ili deyiz. Doku ve yapısı sağlam insanımızın, Gümüşhaneli hemşehrileri in enerji sektörüne çok büyük katkısı var'' dedi.

Gümüşhane Viliği ve milletvekillerinin Maden Tetkik Arama (MTA) irtibat büro isteğini son derece makul karşıladıklarını ifade eden Bakan Yıldız, "MTA Bölge Müdürlüğü Gümüşhane'de hangi statüde ursa n mutlaka bir irtibat büro kuracak. Gümüşhane ile yapılan çışmarını buradan sevk ve idare edecek" diye konuştu.

Gümüşhane'nin 1900'lü yılların başında gümüş ve tın sikke basımı ve madenciliğin çok uzun dönemlerden beri yapıldığı bir il duğunu dile getiren Yıldız, "Adı üzerinde, Gümüşhane. Altın, bakır, kurşun ve farklı metik madenlerle akı rezervleri var. Gümüşhane'deki rezervlerin yüzde 80'den daha fazla ruhsatlandığını görüyoruz. Ruhsatlı işletmelerin yüzde 10'lar civarında çıştığını görüyoruz. Bu değerler Türkiye ortamasının çok üzerinde. O yüzden buraya ayrı önem veriyoruz. Gerek MTA gerekse Maden İşleri ve Enerji İşleri Genel Müdürlükleri , kamu kurum ve kuruluşlarımız, ilgili ve ilişkili kuruluşlarla bugün Gümüşhane'deyiz. Birçok yönü ile beraber bunu değerlendireceğiz" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye'de 2012'de üretilen tının 23-24 ton duğunu kaydederek, şunları söyledi:

"İçinde unduğumuz yılda da 30 tonlara çıkmış uyoruz. Önümüzdeki yıl da hedefi 36 tonlara çıkmak. Bunun nerede ise beşte biri Gümüşhane'den çıkıyor. İthatın önlenmesinde, cari açığın aztılmasında en büyük katkı koyan illerden biri Gümüşhane'dir. Toplam ithatımıza baktığımızda hkımızın, vatandaşımızın ışkanlığı tın üzerinden tasarruf etmektir. İthatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiye'de duğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz. Tabii ki özel şirketleri e düşen görevler de var. Özellikle çıştıkları ve undukları ilin vergi dairelerine tabi marını tavsiye ediyoruz. Meşakkatini çeken vatandaşımızın toplam vergiden, genel bütçeden dığı payın artması son derece doğdır, norm ve doğrudur. O açıdan gittiği yerlerde, özellikle nüfu 100-150 bin civarında an bu tür illeri için bu gelirin daha da önemli duğu kanaatindeyiz."