05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 16:40

Suluova ile Saraybosna kardeş oluyor

Suluova Belediyesi ile Saraybosna Belediyesi arasında kardeş şehir anlaşması yapılması kararlaştırıldı.

SULUOVA
Giriş Tarihi : 23-07-2017 18:32   Güncelleme : 23-07-2017 18:32
Suluova ile Saraybosna kardeş oluyor

 

Suluova Belediyesi ile Saraybosna Belediyesi arasında kardeş şehir anlaşması yapılması kararlaştırıldı.
Saraybosna Merkez Belediye Başkanı Nejat Aynacic, Başkan Yardımcısı Mustafa Rudo ve başkan danışmanları Munevera Hodic ile Haris Siyaric’i Amasya’da konuk eden Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, anlaşmanın her iki belediyenin meclislerinde ka edildiğini söyledi.
Türkiye çok kuvvetli bir ülke duğunu belirten Nejat Aynacic, “Bizlerin de Boşnaklar arak Türkiye’nin daha güçlü ve kuvvetli bir ülke ması için çışmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin güçlü ması de Boşnaklar arak kendi i daha güçlü hissetme e sebebiyet verdiğinden dayı el birliğiyle Türkiye'yi daha da yüceltmeliyiz. Türk Devleti ne kadar güçlenirse Bosna ve Bosna’nın insanı da o kadar kendisini garantide ve güvende hissediyor. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme in çok büyük fayda getireceğine inanıyorum. Bu tür ziyaretler ve bu tür görüşmelerle, diyoglarla hem Türkiye ile Bosna arasındaki kültürel ilişkilerin tarihsel ilişkilerin, ekonomik ve finans ilişkilerinde daha çok gelişeceğine inanıyorum” dedi.
Konuklarına Suluova hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı  Üçok da, “Amasya Osmanlı için Anadu için, cumhuriyet için önemli bir yere sahiptir. Kendi içerisinde çok fazla büyük mayan ama şehirde yaşayanlara baktığınız zaman hakikaten mütedeyyin insanların duğu devletine bağlı, çışkan, gayretli ve eğitimli insanların duğu bir şehir. Ekonomik ve nüfus ağırlığı mamasına rağmen özgün ağırlığı an bir şehir. Bizler Amasya’nın ikinci büyük ilçesiyiz. Amasya’nın ekonomik anlamda en güçlü şehriyiz. Hem tarıms anda hem sanayi ve hayvancılık anında. İsminden de anlaşıldığı üzere Amasya’daki lu tarımın yapıldığı en büyük ovarı Suluova kullanır. Burada şeker pancarı, soğan, buğday ve mısır yetişir. Şehzadeler şehri Amasya’nın sanayileşen yüzü Suluova’dır. Şeker fabrikası ve et entegre tesisine sahiptir. aynı zamanda Suluova bir maden şehridir” diye konuştu.
Bosna Hersek ve Türkiye’nin dili farklı özü bir an iki millet duğuna vurgu yapan Üçok, “Bosna Hersek özellikle önemsediğim bir şehir. Aramızda 500 yıllık bir tarih birlikteliği var. Aramızda dil birliğinden öte duygu birliği var. Her ne kadar aynı dili konuşmuyor sak da gönül birliği i birbiri e daha çok yakınlaştırıyor. Ülkeler zaten gereken sevgiyi muhabbeti bağlılığı kurmuş e düşen de belediyeler arasındaki kardeşliği kurmaktır. Benim de en büyük arzum Nejat beyin söylediği gibi bağımsız güçlü bir Bosna Hersek’i Avrupa’nın ortasında görmektir. Suluova’da i ağırlamaktan memnut duyduğumu da ayrıca belirtmek istiyorum. Özellikle 500 yıl Osmanlı idaresinde kan Evladı Fatihan diyebileceği Sultan Fatih’in fethettiği topraklardan e en yakın kardeş ülkeden ziyaretçileri in ması leri çok gururlandırdı. Bosnılar ‘ ikinci vatanımız Türkiye’ diyorlar. Bosna’da da ha Osmanlı kültüründen izleri görmek mümkün. Devleti de Bosna Hersek’i önemsiyor. Orada üniversiteler açıp kültürel faiyetler düzenliyor. Bosna Hersek’te hatırı sayılır camileri çeşmeleri hanlarımız ve hatırarımız var. Rahatlıkla gezip daşabileceğiniz iletişim kurabileceğiniz ibadetlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bir ülke” şeklinde konuştu.
Bosnı konuklar, şehirdeki temasları kapsamında Amasya Visi Dr. Osman Var ile Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’i de ziyaret ettiler.
Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert