İYİ Parti Amasya İl Başkanı Birol Çapkınoğlu, “Tek adam sistemi gidecek yerine demokratik, özgürlükçü, hesap verebilir ve şeffaf bir yönetim için güçlendirilmiş parlamenter sistem gelecektir’ dedi.

 İl Başkanı Çapkınoğlu konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında; “Bu sistemle birlikte seçilecek cumhurbaşkanı, tüm gücü ve yetkiyi kendinde toplayamayacaktır.

Bizler bir insanın her işten anlamasının imkânsız olduğunu acı bir şekilde deneyimledik. Bu sebeple Türkiye’nin idaresinin bir kişinin insafına bırakılamayacağının farkındayız.

İlk seçimde Türkiye’yi karanlıktan kurtaracak Millet ittifakı tarafından tasarlanan Anayasa önerisinde:

“İNSAN ONURU” ANAYASANIN TEMEL ESASI OLACAK!

Anayasanın temel hakları düzenleyen ilk maddesine “İnsan onuru dokunulmazdır ve anayasal düzenin temelidir.” ifadesi eklenecektir. Bu vurguyla beraber Anayasa’nın insan onurunu esas alan bir bakış açısı kazanması sağlanmaktadır. Devletin temel işlevinin insan onurunu korumak ve ona saygı göstermek olduğu vurgulanmalıdır. Kendi öz yurdumuzda garip kaldığımız bu dönemde insan onurunun dokunulmaz olduğu güvence altına alınacaktır.

ELEŞTİRİ VE İFADE HÜRRİYETİ GÜVENCE ALTINA ALINACAK!

Düşünce, kanaat ve ifade hürriyeti tek bir maddede düzenlenecektir. Anayasanın 25. maddesinde yapılacak değişiklikle eleştiri hürriyeti güvence altına alınarak keyfi uygulamaların ve sınırlamaların önüne geçilecektir. Hükümete, kurumlara ve siyasilere eleştiri yönelten vatandaşın terörist muamelesi gördüğü bu çarpık düzen sona erecektir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE KUVVETLER AYRILIĞI YENİDEN TESİS EDİLECEK!

Güçlendirilmiş parlamenter sistemde Türkiye Büyük Millet Meclisi her türlü vesayetten kurtarılacaktır. Kuvvetler ayrılığının vurgulandığı yeni sistemde yasamanın etkin ve katılımcı, yürütmenin istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir, yargının ise tarafsız olması hedeflenmektedir. Bizler güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlılığı içindeyiz.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ KAPANACAK!

Cumhurbaşkanı 7 yıllığına halk tarafından seçilecek ve seçimle beraber partisiyle ilişkisi sona erecek. Görevi sona eren bir cumhurbaşkanı, seçimle gelinen siyasi bir görev üstlenemeyecek. Cumhurbaşkanı en çok milletvekiline sahip olan partiye hükümet kurma görevi verecektir. Bakanlar başkan tarafından meclis üyeleri arasından veya ihtiyaç halinde milletvekili seçilme haline sahip Türk vatandaşları arasından seçilecektir.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARDAN ÇEKİLME KARARI AÇIKÇA TBMM’NİN UYGUN BULMASINA BAĞLANACAK!

Türkiye’nin taraf olduğu bir uluslararası anlaşmadan çekilme için TBMM’nin uygun bulması şartı Anayasa’da açıkça düzenlenecektir.

HAKİM VE SAVCILARIN ÜZERİNDEN SİYASİ BASKILAR KALKACAK!

Hâkimlik ve savcılık teminatını düzenleyen 139. maddeye coğrafî teminat eklenecektir. Böylece hâkim ve savcıların bireysel bağımsızlıkları güçlendirilecektir.

 

Yargı mensuplarının bireysel bağımsızlıklarını güçlendirmek amacıyla ayrıca Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki organ düzenlenecektir. Hâkimler Kurulu, hâkimlerin özlük hakları konusunda, Savcılar Kurulu ise savcıların özlük hakları konusunda karar verme yetkisine sahip olacaktır. Yargı bağımsızlığının sağlanması için Adalet Bakanı ve yardımcısının Hakimler Kurulu üyesi olmasına son verilecektir.

SAVUNMA MAKAMI OLAN AVUKATLIK MESLEĞİ, İDDİA MAKAMI İLE EŞİT STATÜYE GELECEK!

Önerimiz, yargılama sürecinin önemli unsurlarından biri olan savunma makamını ilk kez bir anayasa hükmüyle düzenlemiş; böylece savunmaya anayasal bir statü kazandırmıştır. Bunun doğal sonucu olarak savunma, iddia makamıyla eşit bir statüye kavuşacaktır. Bu ise hukuk devletinin temel unsurlarından olan adil yargılanma hakkını ve bu hakkın aslî unsurlarından olan savunma hakkını güçlendirecektir. Öte yandan bu yenilikle adil yargılanma hakkının bir başka unsuru olan silahların eşitliği ilkesi garanti edilecektir. Bu hüküm kapsamında Türkiye Barolar Birliği’ne özerk bir statü sağlanmış; bu yenilikle avukatlık mesleğine sahip olması gereken itibar kazandırılmıştır.

KADINA ŞİDDETTEN SUÇLU BULUNANLAR MİLLETVEKİLİ OLAMAYACAK!

Affa uğramış olsalar bile cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kadına yönelik kasten yaralama ve edimi ifasını fesat karıştırma suçlarından hüküm giymiş olanların milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olamayacağı hükmü getirilecektir.

YENİ HÜKÜMET KURULMADAN MEVCUT HÜKÜMET DÜŞÜRÜLEMEYECEK!

Hükümet, başbakan ve bakanlar hakkında gensoru verme yetkisi tesis ediliyor. Bu yenilikle, Bakanlar Kurulu aleyhine verilen güvensizlik önergelerine yeni Başbakanın isminin eklenmesi zorunlu kılınıyor. Böylece meclis, istikrarın gereği olarak ancak yeni hükümeti kurmakta birleşebilirse mevcut hükümeti düşürebilecek. Bu sayede demokrasiye zarar gelmeksizin, parlamenter sistem sebebiyle geçmişte yaşanan hükümet krizlerinin önüne geçilecek.

Netice itibariyle;

Anayasa’nın önemsizleştirildiği, hukuk devleti ilkesinin unutturulduğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parti devleti haline dönüştürüldüğü, kurum kültürü ve kurallar sisteminin yok sayıldığı dönemi geride bırakarak; cumhuriyetimizi bir kez daha demokrasiyle, istikrarla ve kalkınmayla taçlandırma kararlılığımızı vurgulamak isteriz. Türkiye İYİ olacak!’ ifadelerini kullandı.