Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Yönetim Kurulu 1. Yedek Üyesi ve Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay, mezarı başında anıldı.

 Türkiye'de 1960 sonrasındaki faili meçhul kalan siyasi cinayetlerin ilklerinden olan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya İl Başkanı (1965-1971) Şerafettin Atalay katledilişinin 52. yılında Amasya'da yoldaşları tarafından anıldı.

 Atalay, 1965'te TİP'in Amasya'da kurulmasına öncülük etti. Amasya aynı yıl yapılan seçimlerde 15 milletvekiliyle meclise giren TİP'in Türkiye ortalamasının iki katından fazla oy aldığı (yüzde 5,7) bir il oldu.

 Amasya o dönem köylü hareketleri, ABD karşıtı haşhaş mitingleri, devrimci-demokratik gençlik hareketi ile Anadolu'nun karşılaşmasının yoğun yaşandığı illerdendi. 27 Ocak 1971'de evinin önünde vurularak öldürülen Atalay, bundan iki hafta önce ise polise başvurarak aldığı tehditleri haber vermişti. Cinayet aradan geçen zamana karşın faili meçhul kaldı.

  1938'de doğan Atalay 1971 TİP 4. Kongresinde Genel Yönetim Kurulu birinci yedek üyeliğine seçildi. TİP'in yeniden toparlanması için bölgesinde etkin biçimde çalıştı, bu yöndeki merkez çalışmalarının içinde yer aldı ve destek verdi.

ŞERAFETTİN ATALAY KİMDİR?

Şerafettin Atalay, 1938’de Amasya’da doğdu. 1965 yılında Amasya’da TİP yönetimini oluşturdu ve katledildiği 27 Ocak 1971 yılına kadar TİP il başkanlığını yaptı. Sürekli tehditler alan Atalay, 1969’da bombalı,  1970’de ise silahlı saldırıdan şans eseri kurtuldu.  Cinayetten önce evine “artık sıra sende” diye bir not bırakılan Atalay emniyete başvurarak şikayetçi oldu. Ancak Atalay, 27 Ocak 1971’de Yüzevler Mahallesindeki evinin önünde kafasına bir kurşun sıkılarak öldürüldüğünde 33 yaşındaydı. Cinayet aydınlatılamadı, dosya kapandı.

 

 Anma etkinliğine sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Atalay’ın yakınları ve arkadaşları katıldı.