Amasya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında, suç işlemek amacıyla örgüt kurarak nitelikli dolandırıcılık ve suçtan elde edilen gelirlerin aklanmasına yönelik operasyon gerçekleştirildiği bildirildi. 

Amasya İl Emniyet Müdürlüğü konu hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz genelinde sıfır araç stoklarındaki sıkıntıları fırsata çeviren dolandırıcılık çetesi ülke genelinde araç filo bayileri bulanan kurumların adına taklit siteler kurarak, yabancı uyruklu şahıslar adına çıkarılmış mobil hatlarla vatandaşlarımızla irtibat kurarak araç satmak vaadiyle, özellikle kendisi savunamayacak durumda bulanan engelli vatandaşlarımız adına ÖTV muafiyetli araç satışına yönelik sözleşmeler hazırlayarak dolandırıcılık yaparak vatandaşlarımızı zarara uğrattıkları tespit edilmiştir.

09.01.2023 tarihinde Amasya il merkezinde ÖTV indirimli araç satmak vaadiyle B. İ. isimli şahsın sosyal medya üzerinden kendisini T. olarak tanıtıp Ötv muafiyetinden faydalandırmak vaadiyle bir şahsa 400.000 ₺ göndermesi ile dolandırıldığının tespit edilmesi üzerine Amasya Asayiş Şube Müdürlüğü olarak teknik ve fiziki çalışmalarına başlanmıştır. Yapılan araştırmalarda tespit edilen şüpheli şahısların İstanbul ilinde lüks rezidanslarda ikamet ettikleri ünlü eğlence merkezilerinde suçtan elde etmiş oldukları kazançlarla lüks yaşam sürdükleri tespit edilmiştir. Yine ülke genelinde Amasya Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmada bahse konu şüpheli şahısların 12.01.2023 tarihinde Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesi alınan mağdur F. Y. isimli şahsın ÖTV muafiyeti yaparak araç sattığını iddia eden şahsa 550.000 ₺ göndermesi neticesi dolandırdıkları; 06-13.01.2023 tarihleri arasında Şanlıurfa ilinde mağdur M. K. isimli şahsın Doğuş Oto meslek şubesinde çalıştığını iddia eden sosyal medya üzerinden araç sattığını beyan eden şahsa 250.000 ₺ göndermesi neticesi dolandırdıkları tespit edilmiş, çalışmalar devam ederken, 24.01.2023 tarihinde Tekirdağ ilinde E. İ. E. isimli şahsın kendisini E. olarak tanıtan şahsa otomobil almak için 400.000 ₺ göndermek üzere olduğu tespit edilmesi üzerine Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile irtibata geçilerek dolandırıcılık eylemi engellenmiştir. Tüm bu olaylarda toplamda 1.585.000 TL tutarında Nitelikli Dolandırıcılık olayının tespiti yapılarak şüphelilerin açık kimlik ve adres bilgilerine ulaşılmıştır. Yapılan tüm bu tespitlerde şüpheli şahısların;

T. A., H. E., İ. T., H. T., R. T. ve M. E. İsimli şahıslar olduğu, bu olaylarda fikir ve eylem birliği ile birlikte hareket ettikleri anlaşılmıştır.

Şüphelilerin yakalanmasına yönelik 26.01.2023 günü İstanbul ve Kayseri illerinde Asayiş Şube Müdürlüğümüzce eş zamanlı operasyon yapılarak T. A. ve İ. T. isimli şahıslar Kayseri ilinde; H. T. R. T. ve H. T. isimli şüpheli şahıslar İstanbul’da yakalanmıştır. M. E. İsimli şahsın ise Uyuşturucu İmal ve Ticareti suçundan İstanbul ilinde tutuklandığı tespit edilmiştir.

Şahısların ikametlerinde/işyerlerinde/araçlarında yapılan aramalarda suç unsuru olduğu değerlendirilen,  8 adet telefon 18 sim kart 12 sim kart kutusu 11 USB bellek 25 banka kartı 10.974 ₺ 200 Euro 10 adet ziynet eşyası 42 adet uyuşturucu hap niteliği taşıyan madde ve çok sayıda dijital materyal geçirilmiştir. Konu ile ilgili olarak 5 şüpheli gözaltına alınmış 19.01.2023 günü Amasya Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilmiştir."

Kaynak: Amasya İl Emniyet Müdürlüğü