Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" Projeleri'nin imza töreni, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin'in katılımıyla gerçekleşti.

  İl Müdürü törende yaptığı konuşmada, ''Projelerin devam ettiğini ve sürdürülebilir hale geldiğini, bu projelerin ilimize katma değer ve istihdam sağladığını ve kırsal bölgelerde çiftçilerimize alternatif tarımsal üretim modelleri ile destek olduğunu belirterek, ​​

     Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (tebliğ no: 2023/5) 22 Şubat 2023 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığınca, kırsal kalkınmaya katkı vermek, köyden kente göçü önlemek, gençlerin kırsal alanda istihdamına katkı sağlanmak ve eğitimli girişimcilerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

    2020 yılında Amasya-Düzce-Mardin ve İzmir, uzman eller projelerinin uygulanması için pilot iller olarak seçilmiştir.2020 ve 2022 yıllarında bu projeler uygulanmış ve toplamda Amasya ve ilçelerinde 39 projeye hibe desteği sağlanmıştır.

   Söz konusu projelerde üretim devam etmekte olup sürdürülebilir hale gelmiştir. Uygulanan bu projeler ilimize katma değer ve istihdam sağladığı gibi, kırsalda, köyde, çoğu çiftçimize alternatif tarımsal üretim modeli oluşturmuştur.

   Bakanlığımızca 2023 yılında uygulamaya konulan Uzman Eller Projelerine başvurular Toplamda uzman eller projelerine 98 başvuru yapılmıştır. Sistem üzerinde yapılan kontroller sonrasında 59 adet geçerli başvuru bulunmaktadır. Genel Müdürlüğümüzce 2 adet örtü altı bitki yetiştiriciliği, 1 adet arı ve bal üretimi, 2 adet küçük baş hayvan yetiştiriciliği ve 9 adet büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi projeleri olmak üzere toplamda 13 Proje kabul edilmiş olup Uygulamaya alınan 13 projeye 3.250.000,00 TL hibe ödemesi öngörülmektedir.

   23.06.2023 tarihinde bakanlığımızca yatırıma alınan 13 adet projeye ek olarak 15 adet proje daha desteklemeye alınarak ilimizde toplam 28 adet proje kabul edilmiştir. Her bir proje için %100 'ü hibe olmak üzere 250.000 TL ödeme yapılacaktır. Toplam proje tutarı 7 milyon TL'dir. Bölgemiz ve ilimiz tarımına ve yatırımcılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını, yatırımların bol ve bereketli kazançlara dönüşmesini dilerim' 'Dedi.