Hasat mevsimi başladı. Biçerdöverler tarlalarda gece gündüz çalışıyor çiftçimiz mahsulünü değerlendirmek istiyor. Gel gör ki çiftçilerimiz mahsulünü ne TMO ofisine nede TKK veremiyor. Amasya’mız tarım bölgesi tahıl üreticisi bu bölge. Ancak TMO’ nin alt yapısı hazır değil. TMO yeterli tahıl siloları yok. Özel sektörden silo kiralıyorlar. Yeterli personeli yok mudur bundan emin değiliz ama hizmet yetersizliği açıkta. Randevu sistemi düzgün çalışmıyor.

  Çiftçi borçlu buğdayını arpasını devletin açıklamış olduğu fiyattan teslim etmek istiyor. Ama çeşitli bahanelerle randevu alamıyor traktöründe ekini yığılı bekletiliyor. Çaresizlik içerisinde bırakılan üreticiler özel sektöre buğdayını arpasını vermek zorun da bırakılıyor.

  Dolayısı ile çiftçinin çaresizliğinden faydalanan özel sektör düşük fiyattan çiftçinin mahsulünü elinden alıyor. Bu yıl buğday taban fiyatı 8250+1000 (prim) toplamda 9250 tl, arpa için ise 7000+500  (prim) toplamda 7500 tl açıklanmıştır.

  Çiftçilerimiz ürününü bu fiyatlardan satmayı düşünürken maalesef bu fiyatlar hayal olmuştur. Zaten borç içerisinde olan çiftçilerimiz mahsulünü satmak zorunda ancak TMO ve TKK’ ne ürününü veremediği için özel sektöre yönelmek zorunda. Bu durumu fırsat bilen özel sektör çiftçilerimizin alın teri olan arpasını buğdayını düşük fiyatla kapatmaktadır.

  Özel  sektör Arpayı 4500-5000, buğdayı ise 6500-7000 tl/ton almaktadır. Devletin vurdumduymazlığı yüzünden çiftçilerimiz özel sektöre soyduruluyor. Bir an önce yetkilileri iktidar yöneticileri bu sorunu çözmelidirler. Kimsenin göz göre göre üreticileri cezalandırma hakkı yoktur. Bu konunun takipçisiyiz.

                                                                             GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI

                                                                                                 Dr. ALİ KURT