Tokat ve çevre illerde görülen şap hastalığı nedeniyle Tokat ve ilçelerinde ikinci bir emre kadar hayvan pazarı kapatıldı.

  Tokat ve çevre illerde görülen Şap Hastalığı sebebiyle İl genelinde Hayvan Pazarları ikinci bir emre kadar kapatıldı. Konu hakkında Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin yaptığı açıklamada;

“Şap Hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun, keçi, domuz) hastalık oluşturan, oldukça bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan popülasyonlarında % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik yönlerden büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle hastalık etkeninin alt tiplerinin değişikliğe uğradığı yıllarda zaman zaman çift tırnaklı hayvanlarda ölümlere ve verim kayıplarına neden olarak ekonomik anlamda ciddi problemler oluşturmaktadır.

  İlimize komşu Sivas, Yozgat, Ordu illerinde görülen Şap Hastalığı mihrakları nedeniyle Hayvan satış yerleri kapatılmıştı. Son günlerde ilimizde de hastalığın birkaç hayvancılık işletmesinde görülmesi yapılan filyasyon çalışmasında kaynağın hayvan pazar yerleri olması nedeniyle 2023/03 sayılı İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararı ile İl Genelindeki tüm hayvan pazar yerlerimiz 17.01.2024 tarihinden itibaren tedbir amacıyla 2.bir emre kadar kapalı kalacaktır.