Bankalar arası para transfer işlemleri yeni bir sisteme geçiş yaptı. Tüm bankalarda yeni sistem uygulanmaya başlanırken Fast, EFT, Havale işlemlerinde yapılan değişiklikler dikkat çekti.

  Merkez Bankası geçen ay Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) için Ödeme İste Katman Servisi'nin (ÖİKS) devreye alındığını duyurdu. Yeni sistem, IBAN paylaşmadan banka üzerinden ödeme talep etme imkanı sunarak, ödemelerin karşı tarafa iletilebilmesini sağlıyor, ancak kullanıcı onayı olmadan ödeme işlemlerini engelliyor. Bu değişiklikle birlikte teknolojiye yabancı olan kişilerin dolandırılma riski artabilir.

SİSTEM KOMPLE DEĞİŞTİ

Uygulamanın bazı bankalarda kullanılmaya başlandığı belirtilirken, borç tahsilatları gibi işlemlerde vatandaşların kolaylıklar sağladığı vurgulandı. Ancak uzmanlar, sistemin potansiyel risklerini detaylı bir şekilde değerlendirirken, değişikliğin etkilerini de ayrıntılı olarak inceliyorlar.

 Türkiye'nin önde gelen 5 bankası ile Kuveyt Türk Bankası'nın da bulunduğu toplantıda, 6 finansal kuruluşta deneme amaçlı olarak uygulamaya alınan sistem, mobil bankacılık kullanıcılarına para gönderme yanı sıra ödeme talep etme butonu da sunuyor. Bu servis, borcunu tahsil etmek isteyen kişilerin borçlularından ödeme talep etmelerine ve ödemeleri alacaklı tarafından başlatmalarına olanak tanıyor. Kişiden kişiye ödemeler ve çeşitli iş modelleriyle uyumlu bir tasarım da sunuluyor.

SİSTEM YARARLI MI ZARARLI MI?          

Bankalar tarafından hizmete alınan sistemin e-ticaret ödemeleri, e talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi farklı alanlarda kullanılması planlanıyor. Bunun yanı sıra ev sahipleri kolayca kiracılardan öğrenciler ise ailelerinden ödeme talebinde bulunabilecek. Ödemesini vaktinde yapmayan kişiler İste bu uygulamadan memnun olmayacak gibi duruyor.

MESAJ OLARAK İLETİLECEK

Kullandığınız bankanın FAST işlemleri üzerinden belirli bir tutar belirterek “bana şu tutarı gönder” gibi içeriklerle para talebinde bulunabileceksiniz. Bu talep banka üzerinden size mesaj olarak iletilebilecek. Para gönderme talebinin onaylanması ile birlikte istenilen miktarı hesabınızdan çıkarak karşı tarafa ödenmektedir. Bu kapsamda onay vermeden önce gelen mesajı dikkatle incelemeniz gerekiyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlanmış olan 'Ödeme İste' adlı uygulamanın acil para ihtiyacını karşılamayı hedeflediği belirtilirken para transferlerinde de hızlı bir çözüm sunacağı belirtiliyor. Yeni sistem ile birlikte para transferlerini alacaklı tarafından başlatılmasına imkan tanınırken transfer sürecinde de daha esnek bir ödeme sistemi sağlanacak.