Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ek sıkılaştırma önlemleri kapsamında, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde uygulanan faiz oranını artırarak ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu hale getirdi. Bu adım, bankacılık sisteminde Türk lirası mevduatın payını artırmayı amaçlıyor.

 TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e çıkarıldı.

 Son dönemde ihtiyaç kredisi faiz oranlarında yaşanan artışın ardından nakit avans için uygulanan faiz oranı, ihtiyaç kredisi faiz oranına göre düşük kalmıştı. Bu değişiklikle farklılık giderilirken, yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak.

 Ayrıca, TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla gerçek ve tüzel kişiler için TL payı hedefleri güncellendi. Bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirilirken, gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri de güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması durumunda uygulanacak komisyon oranları artırıldı.

 Bu uygulamalar bugünden itibaren yürürlükte olacak.