Amasya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Amasya genelinde yaptığı analizler sonucunda Amasya’da kullanım sularında arsenik ve cıva analizi yapılmasının gerekli olduğunu tespit etti. Arsenik ve civa analizleri için gerekli test cihazlarını kısa sürede bünyesine kazandıran Amasya Laboratuvar Müdürlüğü, artık Amasya kullanım sularında arsenik ve civa analizleri yapabilmek için numune kabulüne başlandığını duyurdu.

Laboratuvar Müdürlüğü’nün su konusunda gıda üretimi, hazırlanması veya muameleye tabi tutulmasından sulamada kullanılan sulardan sorumlu olduğunun altını çizen yapan Amasya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “İlimizin önemli bir ihtiyacını karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Laboratuvar Müdürlüğümüz su analizleri konusunda; ‘gıdanın üretimi, hazırlanması veya muameleye tabi tutulması sırasında kullanılan sulardan, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projeler dahilindeki yüzey su’ analizlerinden sorumludur.

Laboratuvar Müdürlüğümüz ilimiz genelinde yapılan ihtiyaç analizi çalışmaları neticesinde kullanım sularında arsenik ve civa analizlerine ihtiyaç olduğu hususunda tespitler yapılmıştır. İlgili analizler için gerekli olan enstrümantal cihazlar alınarak ve verfikasyon(doğrulama) çalışmaları tamamlanarak, kullanım sularında arsenik ve civa analizleri için numune kabülüne başlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Vatandaş, Kullanım Suyuna Test Yaptırabilecek

Laboratuvar Müdürlüğü il genelinde yapılan ihtiyaç analizi çalışmaları neticesinde kullanım sularında arsenik ve civa analizlerine ihtiyaç olduğu hususunda tespitler yapıldığını açıklayan İl Laboratuvar Müdürlüğü, İlgili analizler için gerekli olan enstrümantal cihazlar alınarak ve verfikasyon(doğrulama) çalışmaları tamamlanarak, kullanım sularında arsenik ve civa analizleri için numune kabulüne başlandığını bildirdi. Buna göre, vatandaş şüphelendiği kullanım suyundan bir numune alıp Amasya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ne getirerek belli bir ücret karşılığında analiz yaptırabilecek.

Ağır Metal Analizleri de Yapılabiliyor

Laboratuvar Müdürlüğü, Ağır metal analizleri konusunda gıdalarda Kurşun ve Kadmiyum analizlerini de yapıyor.

Ağır metaller, hava, toprak ve su kaynaklarında kirliliklere neden olmaktadırlar. Bitki fizyolojisini olumsuz etkileyerek, bitkisel üretimin azalmasına neden olan ağır metaller, besin zinciri yoluyla canlı sağlığını da tehdit eder.

İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü halkın güvenilir gıdaya ulaşması noktasında faaliyet ve yetki alanına giren konularda daha kaliteli hizmet sunmak için çalışmalarına ve analizlerini sürdürüyor.