Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası, aylık gelir ile kredi kartı limitleri arasındaki dengesizlik konusunda harekete geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) iletilen çalışmaların ardından bankalara talimat verildi.

  İlk adım olarak, 16 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile kredi kartlarından nakit avans çekimi için belirlenen faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e çıkarıldı. Bu kısıtlama kararının ardından, 6 Nisan tarihinde ikinci bir tebliğ geldi ve tüm kredi kartlarının faiz oranları arttı.

  Gelir ile kredi kartı limitleri arasındaki orantısızlığı gidermek için yeni adımlar atılmaya hazırlanıyor. Hazine ve Merkez Bankası’nın BDDK’ya sunduğu rapor ile tüm bankalara yeni talimatlar gönderilecek. Bu talimatlar çerçevesinde, kredi kartlarında limit değişikliğine gidilecek ve kart limitleri aylık gelirin 4 ila 8 katı olarak belirlenecek. Ayrıca, kart limitlerinde Findeks kredi notuna verilen önemin artması da öngörülüyor. Bu adımların sonucunda, kart limitleri aylık gelirinin çok fazla katı olan kişilerin limitlerinde düşüş yaşanması bekleniyor.