Milyonlarca emeklinin maaşına Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı. Ancak yapılan zam asgari ücret seviyesine gelen açlık sınırını geçemedi. En düşük emekli aylığı 10 bin TL’de kalarak geçim derdi sıkıntıları ortaya çıktı. SGK Uzmanı Ali Tezel, ise son günlerde gündemde yer edinen maaşlara seyyanen zam konusuna ilişkin kritik açıklamayı yaptı.

  Enflasyon oranı yükselmesi ile hayat pahalılığı vatandaşı derinden etkiliyor. Öyle ki geçinemeyen emekliler maaşlarına bir düzenlemenin yapılmasını istedi. İktidar tarafından ise emeklilerin isteğine ise Temmuz ayındaki 6 aylık enflasyon farkı gösterildi.

  4 aylık enflasyon verisi 18,72’e geldi. Bu veri ışığında emeklinin maaşında 18 oranında bir erime gerçekleşti. 10 bin TL altında geçinmeye çalışan emekliler ise bu acı tabloya karşın tepkilerini sosyal medya üzerinde göstermeyi sürdürüyor.

  Seyyanen zam ise bu soruna çözüm olarak görülürken iktidar tarafı seyyanen zam kapısını kapattı. Ancak emekliler bu vahim duruma karşın bir umut olarak seyyanen zammı bekliyor. Emekli maaşlarının enflasyon karşısında değer kaybetmemesi ve alım gücünü koruması amacıyla seyyanen zammın kaçınılmaz olduğu ise bir gerçek.

   SGK Uzmanı Ali Tezel ise seyyanen zam, refah payı gibi önemli soruları cevapladı. Tezel, kamuda tasarruf genelgesi ile TÜİK üzerine daha çok baskı yapılacağının altını çizerken, bu durumun enflasyonun düşük açıklamasına sebep olunacağını belirtti.

  “TÜİK üzerine daha çok baskı yaparlar, enflasyonu daha düşük açıklarlar.

  O yüzden emekli maaşları düşük olacak. Refah payı veya seyyanen zam vermezler, çünkü enflasyonu düşük açıklayarak maaşları azaltıyorlar. Bunu yapan kök maaş veya seyyanen zam yapmazlar. Kötü günler bitti, emekliler için daha kötü günler başlayacak. Emekli maaşı yüzde 180 eriyecek ona yüzde 25 zam yapacaklar” dedi.