Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Onaylı Randevu Sistemi, hastaların randevularına gelme oranlarını değiştirdi. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden talep oluşturularak alınan randevularda hastaların bu randevulara iştirak etmemeleri sonucu mağduriyetler yaşanıyor, iptal edilmeyen randevular sonucu pek çok hasta yeni randevu oluşturamayarak sırada bekliyordu.

  Sağlık Bakanlığı da randevu oluşturduğu halde muayeneye gitmeyen hastalarla ilgili yeni bir adım attı ve Onaylı Randevu Sistemi’nin geçtiğimiz günlerde uygulamaya soktu.

  Yeni uygulamayla birlikte hastanelerde yeni bir dönem açıldı. Artık vatandaşlar, bulunmayacakları muayene randevularını onaylamayarak başka kişilerin o tarihte ve saatte randevu alabilmelerine alan açacak.

  Bununla alakalı veriler de ortaya çıkmaya başladı. Onaylı randevudan önce vatandaşların randevularına gitme oranları yüzde 87 iken, birkaç gün önce uygulamaya konan onaylı randevu sonrasında yüzde 92’ye ulaştı.

  Böylece günde ortalama 50 bin kişi için randevularda rahatlama meydana geldi. Artık muayeneye geleceklerini teyit etmeyen kişilerin randevuları, bir gün öncesinden saat 20.00 itibarıyla otomatik şekilde iptal ediliyor.

  Yeni sistemin öncesinde aldığı randevuya gitmeyen ve iptalini de gerçekleştirmeyen kişiler nedeniyle randevu talebinde bulunanlar 7 gün içerisinde randevu alabiliyordu. Ancak bu oran, 3 güne kadar geriledi. Randevu almak isteyenler ortalama 3 gün içerisinde istedikleri birimin randevusunu alabilecekler.

  Randevu oluşturan vatandaşların, oluşturdukları tarihten bir gün önce ve saat 20.00’a kadar randevularını onaylaması zorunluluğu bulunuyor. Öte yandan randevuya gitmeyeceklerin bunu beyan etmesi gerekiyor. Ancak sistemden randevuya gideceğini onaylamayan kişilerin randevuları sistem tarafından otomatik olarak iptal ediliyor.

  Ancak randevuya onay verdiği halde gitmeyenlerin aynı branş için 15 gün süreyle yeni randevu olması kısıtlanıyor.