Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlileri tarafından, il merkezi genelinde tavuk döner satışı yapan işletmelere yönelik resmi kontroller titizlikle sürdürülüyor. Yapılan denetimlerde, özellikle hijyen ve gıda güvenliği ön planda tutuluyor.

Resmi kontroller kapsamında işletmeler, asgari teknik ve hijyenik koşullar açısından denetlenirken, pişmiş tavuk döner üzerine çiğ tavuk eti takılması durumunda meydana gelebilecek zehirlenme riskine karşı işletmeler uyarıldı. Ayrıca Türk Gıda Kodeksi ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde, tavuk dönerin üretimden tüketime kadar tüm aşamaları işletmelere ayrıntılı şekilde anlatıldı. Denetimlerde, işletme personeline hijyen kuralları konusunda da bilgilendirme yapıldı.

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen resmi kontroller yıl boyunca devam edecek. Vatandaşlar, gıda ile ilgili her türlü şikâyet ve ihbarlarını Alo 174 Gıda Hattı üzerinden iletebilecekler.

İl genelindeki gıda denetimleri, Gıda Kontrol Görevlileri tarafından; riske dayalı denetimler, rutin kontroller, Bakanlık ve İl Yıllık Programları çerçevesinde yapılan numune denetimleri, ihracat-ithalat süreçleri ile Alo 174 Gıda Hattı üzerinden gelen şikâyet ve ihbarlara bağlı olarak yürütülen takip denetimleri şeklinde gerçekleştiriliyor.

2025 yılı itibarıyla Amasya’da faaliyet gösteren 4.018 gıda işletmesinde toplam 2.409 denetim gerçekleştirilirken, bu denetimlerde 155 numune alınmış ve tespit edilen uygunsuzluklar doğrultusunda 26 işletmeye toplam 9 milyon 679 bin 131 TL idari para cezası uygulanmıştır.