Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul'daki olası büyük depreme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi'nde hâlâ kırılmamış ve tehlike oluşturan iki aktif fay hattı bulunduğunu belirten Üşümezsoy, bu fayların özellikle Silivri ve Kumburgaz çukurları arasında yer aldığını söyledi.
Sözcü TV'de bir harita üzerinden değerlendirmelerde bulunan Üşümezsoy, "23 Nisan'daki depremin ardından oluşan artçı sarsıntılar, yıllardır işaret ettiğim bu fay hattını doğruladı" ifadelerini kullandı.
"Deprem Yok Demiyorum, Kırılacak Başka Fay Kalmayacak"
Üşümezsoy, "Marmara’da kırılmayan, risk taşıyan iki tane fay var" diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biri Silivri çukuru içinde, diğeri ise Kumburgaz çukurunda yer alıyor. Silivri ile Kumburgaz arasındaki bu fay hattı kırıldığında, Marmara’da artık kırılacak başka bir fay kalmayacak. Ancak bu, deprem olmayacak anlamına gelmiyor.”
"Doğa Beni Dinliyor"
Akademik çevrelerdeki farklı görüşlere de değinen Üşümezsoy, kendisinin yıllardır Marmara'daki tüm fayların değil yalnızca Kumburgaz hattının kırılacağını savunduğunu vurguladı:
“40’tan fazla akademisyen Marmara’daki tüm fayların kırılacağını söylüyor. Ancak ben yıllardır sadece Kumburgaz çukuru ile sınırlı bir kırılma olacağını ifade ediyorum. Doğa da beni doğruluyor; tüm artçılar bu bölgeye dizildi. Kumburgaz çukuru, denizin içinde yer alıyor ve sismik hareketlilik burada yoğunlaşıyor.”
"20 Yıldır Uyardığım Fay Kırıldı"
Üşümezsoy, 23 Nisan 2025'te meydana gelen depremin ardından gözlemlenen artçıların, uzun süredir dile getirdiği uyarıları haklı çıkardığını söyledi:
“Deprem sonrası artçılar, kırılan fayın yerini ortaya koyar. Nerede oluştu bu sarsıntılar? Tam 20 yıldır tarif ettiğim hatta. Ne Adalar’da, ne Avcılar açıklarında bir artçı var. Hepsi zayıf bölgelerde yoğunlaştı.”







