Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Amasya Baro avukatlarından Hıfzı Torumtay konuşmacı arak katıldı.
Torumtay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının ülke içinde etkin an tüm idari ve hukuki süreçlerin tüketilmesinden sonra bireyler tarafından başvurulabilecek ikincil nitelikte bir yargı yu duğunu söyledi.
 Bireysel başvurunun, kişiler arasındaki özel hukuk ilişkilerini kapsamadığını belirten Torumtay, şunları kaydetti:
"Bireysel başvuru, devletin kamu gücünün aktif ya da pasif uşundan kaynaklanan hak ihllerini kapsamaktadır. Bu hak ihlleri, kamu gücü tarafından gerçekleştirilmiş ya da gerçekleştirilmemiş işlem ya da eylemler sonucunda ortaya çıkmış mıdır. Kamu gücünün ihmleri de bireysel başvuru kapsamındadır. Zira kamu gücünün ihmi sonucunda uşacak hak ihlleri ve zararların ülke içindeki idari ve hukuk ylarında çözüme kavuşturulamamış ması durumunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru söz konu abilecektir.
 Bireysel başvuru, Anayasa tarafından teminat tına ınmış an temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından imzanarak ka edilmiş an Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında yer an insan haklarının gözetilmesini kapsamaktadır."
 Konferansı Vi Vekili Ferhat Burakgazi, Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Erdem, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, protok üyeleri ve çok sayıda vatandaş dinledi.