Yüz yüze Yeni Eğitim Öğretimin başlamasıyla birlikte CHP Amasya İl Örgütü Adına İl Başkanı Av. Turgay Sevindi bir açıklama yaparak, 2021-2022 eğitim öğretim yılı öğretmen açığına rağmen bugün başladı. 2021 yılı için öğretmenlerimizin heyecanla beklediği 40 bin öğretmen ataması da bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek yapılamadı dedi. 

İl Başkanı Sevindi, “Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 87 bin öğretmen açığı, Sayıştay raporlarına göre de 138 bin 393 öğretmen açığı olduğunu biliyoruz.

AKP iktidarı öğretmen açığını kapatmak için 83 bin ücretli öğretmeni asgari ücretin altında, tüm sosyal haklardan mahrum çalıştırmaktadır. Bu öğretmenler aynı okulda, aynı derslikte, aynı saatte ders veriyor. Ancak aldıkları ücretler diğer öğretmenlerin ücretinin yarısına dahi ulaşamıyor. Bu adaletsizliğe de bir an önce son verilmelidir.

Pandemi koşullarında eğitim öğretimin kesintisiz devam etmesi için öğretmenlerin, hizmetlilerin, kantincilerin, güvenlik görevlilerinin, servisçilerin, mutfak çalışanlarının ve 12 yaş üstü öğrencilerin tamamının aşılanması gerekir. Ancak bu duruma dair bakanlıktan net bir açıklama da yapılmamıştır.

Eğitim öğretimin pandemi koşullarında yapılacak olması okullarda sağlık ve hijyeni ilk sıraya taşımıştır. Ancak bugüne kadar okullara sağlık ve temizlik personeli alınmamıştır. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (İŞKUR) resmi sitesi üzerinden yayınlanmasına rağmen, personel alımı henüz yapılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının 2020 verilerine göre sınıflarda ortalama öğrenci sayısı 26’dır.  Ancak bu demek değil ki tüm okullarda sınıf mevcudu 26…  Çok sayıda okulumuzda sınıf mevcudunun 40-50-60 olduğunu biliyoruz. Bilim Kurulunun ilan ettiği gibi sınıfta 15 öğrencinin olması için 424 bin 659 dersliğe daha ihtiyacımız var. Açılması planlanan 20bin köy okulu da bu yıl öğrencilerle buluşamayacak, pandemi koşullarında çocuklarımız taşımalı eğitime devam edecek, birleştirilmiş sınıf uygulaması ve ikili eğitim sorununu da 19 yıllık AKP iktidarı çözemediği eğitimdeki diğer sorunlarımız arasındadır.  Sınıf sorununun bir kısmını karşılamak için ivedilikle köy okulları açılırsa 40 bin sınıfımızda daha eğitim yapılabilecektir. Yeni bakan atamasından sonra Cumhurbaşkanı Kararnameleriyle Milli Eğitim Bakanlığı bürokrasisi baştan aşağı değiştirildi. Şu ana kadar 11 genel müdür ve 8 il milli eğitim müdürü ataması yapıldı. Talim Terbiye Kurulu da yeni atamalarla cemaat ve tarikatlara teslim edildi. Harf Devrimine karşı çıkan, halifeliği savunan anlayışta olan isimler milli eğitimimizde söz sahibi oldu! 3600 ek göstergeyi reva görmediğiniz öğretmenlerimize öğretim tazminatı en az bir maaş tutarında ödenmelidir.

Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz… Ve tüm halkımız… Umutsuzluğa kapılmayın! Birlikte verdiğimiz mücadeleyle; laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitimi mutlaka gerçekleştireceğiz. Her koşulda Cumhuriyete ve Cumhuriyet Devrimlerine sahip çıkacağız. Öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyoruz. Eğitim öğretime gönül veren, elini taşın altına koyan herkesin yolu açık olsun.” dedi.