Son yılların en fazla yağış olan il olan Amasya 2023 yılında kar yağışlı bir kış mevsiminin ardından bol yağışlı bir ilkbahar mevsimi yaşamıştık.

Amasya ve diğer ilçelerinden daha fazla yağmur alan Taşova ve köylerindeki tüm baraj ve göletlerin neredeyse tamamı yüzde yüz doluluk oranına ulaşmıştı.

Ancak bu yıl, Ağustos ayı ortalamasına göre yüzde 96 daha az yağış alan Amasya ülke genelinde kuraklığın en fazla arttığı il oldu.

 Ülke genelinde Ağustos yağışları normal yıllara göre yüzde 57, geçen yılın Ağustos ayına göre ise yüzde 60 azaldı. Amasya, yüzde 96 azalma ile en fazla kuraklık yaşanan il olarak bir rekor kırdı.

  Bu yıl dünya genelinde El Nino sıcakları ve etkileriyle her geçen gün daha çok hissedilen iklim krizine bağlı sebeplerle Ağustos ayı yağışlarında son 33 yılın en düşük seviyesi görülürken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023 Ağustos yağışlarına yönelik hazırladığı rapora göre,  ülke geneli Ağustos ayı yağışları normalinin ve geçen yıl Ağustos ayı yağışlarının altında gerçekleşti. Ortalama 6,4 milimetre yağışın yaşandığı 2023 Ağustos’ta, 14,8 milimetre olan Ağustos ayı normaline göre (1991-2021) yüzde 57, 16,1 milimetre olan 2022 Ağustos yağışına göre de yüzde 60 oranında düşüş yaşandı. Yağışlar, normaline göre ülkemizin yedi bölgesinde de azaldı. Geçen yıla göre ise sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artış görüldü.

  Ağustos ayı yağışları İzmir’in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevreleri hariç, diğer tüm bölgelerde normallerine göre yüzde 60-80 arasında azalma gösterdi. İl geneli yağışlarda en fazla yağış ise 106,5 milimetre ile Rize’de gerçekleşirken, normaline göre en fazla azalma gösteren il yüzde 96 ile Amasya oldu.