Dünyada hiçbir lider yoktur ki, halkının eğitimini Atatürk kadar önemsesin. Atatürk'ün askeri dehasını herkes biliyor, kabul ediyor. Atatürk'ün eğitici yönünü çok azımız biliyoruz. Harf Devrimi eğitim alanında atılmış dev adım. Başöğretmen olarak tahta başına geçmiş, geometri kitabı yazmış, tarih kitaplarında bölümler yazmış bir liderden söz ediyoruz.
Aşağıda Atatürk Döneminde eğitimdeki sayısal değişiklikler özetlenmektedir. Unutmayalım ki Atatürk öncesi kurumların ezici çoğunluğu İstanbul'dadır. Diğerleri de belirli merkezlerde toplanmıştır. Anadolu cehaletin karanlığı içine gömülmüş haldedir. Kadınların eğitimi ise yok denilebilecek bir düzeydedir.
Yazılar her pazar günü yayınlanacaktır. Yorumlar bölümünde sorularınızı ve katkılarınızı bekliyorum.
“Atatürk Döneminde Eğitimde Nitelik Yönünde Gelişmeler”
Atatürk döneminde ülkede ihtiyaç duyulan vasıflı insan açığını kapatmak amacıyla ile ve orta öğretime önem verilmiştir. İlköğretim zorunlu kılınarak 7-11 yaş arası çocukların ilkokula devamı titizlikle izlenmiş, ilköğretim kademesindeki en yüksek artış %352 ile kadın öğretmenlerde ve %323 ile kız öğrencilerde görülmüştür. Aynı dönmede okullardaki öğrenci sayısı %1463 ve liselerdeki öğrenci sayısı %2015’lik bir artış göstererek rekor seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca yeni açılan okullar ilk öğretimde %60’lık bir artış gösterirken ortaokullarda %216 ve liselerde %226’lık bir artış ile ilk öğretimi tamamlayıp orta öğretime devam etmek isteyenlere yeni imkanlar yaratılmıştır. Yükseköğretimde fakülte ve yüksekokul sayısında %111’lik bir artış sağlanmıştır. 1923 yılında yükseköğretim kurumlarında kadın öğretim üyesi bulunmazken 1938 yılında 99 kadın öğretim üyesi bu kurumlarda görev yapmaya başlamış, yükseköğretim kurumlarındaki erkek öğrenci sayısı %220, kız öğrenci sayısını %525’lik bir artış göstermiştir.
Doç. Dr. Galip Karagözoğlu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, s.4,c.11, Kasım 1985.
Fotoğraf: Mustafa Kemal Atatürk Uşakizade Köşkü’nün önünde. 30.01.1923