Haftalık yazımızı bir gün gecikme ile yayınlıyoruz. Atatürk "eğitimimiz milli olmalıdır" demiştir.  Bakanlığın adı Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Milli Savunma Bakanlığı da milli vurgusuna bir diğer örnektir. Tevhidi Tedrisat Kanunu ile ülkemizde farklı eğitim modelleri uygulamasına son verilmiştir.

 Türkiye Arap ülkeleri ve İngiltere'nin sömürge ülkelerinden farklı idi. Özel bir kanunla kurulan Ortadoğu Üniversitesi dışındaki üniversitelerimizde eğitim dili Türkçe idi. Türkiye başta tıpta ne mühendislik alanlarındaki büyük atılımlarını Türkçe eğitimle yapmıştı. 1980'ler sonrası durum değişti. Büyük çoğunluğu vakıf üniversitesi grubunda İngilizce eğitim veren üniversiteler açıldı. Türkçe tıp fakülteleri yanında aynı üniversite bünyesinde İngilizce tıp fakülteleri açıldı. Amacın dil öğretmek mi tıp öğretmek mi olduğu karıştırıldı. N yazık ki tıp eğitiminde sömürgeleşmeye doğru hızla ilerlemekteyiz.

  “Eğitimimiz Milli Olmalıdır”

Atatürk yeni bir toplum yaratılmasında ve yeni bir devletin kuruluşunda en önemli etken olduğuna inandığı eğitimin yeniden düzenlenmesinde geleneksel eğitim modellerinin terk edilerek çağdaş bir eğitim modelinin geliştirilmesinin önemini vurgulamış ve bu modelin yabancı fikirlerden ve etkilerden uzak ve bizim milli değerlerimize uygun olmasını istemiştir. 16 Temmuz 1921’de Ankara’da toplanan Maarif Kongresi’ni açış konuşmasında: “Bugüne kadar izlenen eğitim ve öğretim yöntemlerinin milletimizin gerileme tarihinde en önemli etken olduğu kanaatindeyim. Onun için bir milli eğitim programından bahsederken eski devrin hurafelerinden, toplumsal yapımızla hiç de ilgisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen tüm etkilerden tamamen uzak, milli özelliklerimizle ve tarihimizle bağdaşabilen bir kültür kastediyorum” demiştir.

Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, c.1II, s.16-17.

Fotoğraf:  Mustafa Kemal Atatürk Ankara’da açılan ziraat aletleri sergisini gezerken. 07.01.1931