Bazı kentler, bir şiir ile tanınır. Buna bağlı olarak da bir şairi anımsatırlar. Böylece şehir-şiir -şair üçlüsü yerleşir belleklere.
Sözgelimi "Bursa'da Zaman" şiiri kimindir? Diye sorsam, hepiniz:"-Ahmet Hamdi Tanpınar'ın" diye yanıt verirsiniz... Bursa'yı gezenler bilirler, Bursa'da Zaman şiiri büyük bir park içinde beyaz mermere yazılı olarak sonsuzluğa yükselmektedir.
Oysa hepimiz biliyoruz ki, TANPINAR Bursa'lı değildir. (Ahmet Hamdi Tanpınar: Cumhuriyet devri şair, yazar, edebiyat tarihçisi. 23 Haziran 1901 İstanbul doğumlu. 24 Ocak 1962 tarihinde İstanbul'da ölmüş.) Ne ki, arayış içindeki şair, Bursa'da bir zaman akışını yakalayıp şiirleştirmiş. Bu, şairin şiiri avladığı andır. Bir fotoğraf çekimi süredir. Ancak, bir kez daha yakalanamayacak olan "bir an". Ya o anı belgeleyip kalıcılaştırır sanatçı, böylece başkaları ile da paylaşır, ya da fırsat kaçar; sadece sanatçının belleğinde yaşar, döner, donar...
1997 yılında Taşova'ya gelip de uzaklardaki arkadaşlarıma, eşime-dostuma yeni adresimi "Ramazan Turgut T.D.E. Öğretmeni Taşova AMASYA olarak verdiğimde; "Enver GÖKÇE'nin şiirindeki Taşova'mı? Dediler. (Gerçekten aynı ad, farklı illerde ilçe adı, böyle ad alarak kullanılıyor. Sözgelimi: Banaz; hem SİVAS ilinde hem UŞAK ilinde var. Karacasu farklı illerde ve Aydın ilinde var...)
Ben, şair olarak Enver GÖKÇE ile 30 yıldır ilgileniyorum, ölümünün 20. yılında, Taşova Eğitim-Sen Temsilcilik binasında bir anma günü düzenledik. Günlük gazetelerde haber olarak çıkan bu etkinlik, Enver GÖKÇE'yi unutmayanların ilgisini çekti. Aynı günlerde yeni Taşova Gazetesi'nde de yazılar çıktı. Bir de Tekel Yaprak Tütün İşletmesi'nin kapanması Taşova Tütünü'nün ekimine sınırlama getirilmesi, dikkatleri Enver GÖKÇE üzerine çekti.
O günlerde "Enver GÖKÇE kitaplığı" düşüncesini olgunlaştırdık. Şimdilik üç yüz kitabımız oldu. Bir de "Enver GÖKÇE: Yaşamı-Sanatı-Çevresi" başlıklı incelemem bitmek üzere. Bunun gelirini (eğer geliri olursa) "Enver GÖKÇE Kitaplığı" için harcayacağım. Sanırım gezici kütüphane gibi bir işlevi olacak bu çalışmamın.
Bağışlanan, imzalanan, satın alınan şimdilik bu üç yüz kitaptan bir bölümünü, çalışmakta olduğum Taşova Lisesi Kütüphanesi'ne ödünç olarak vermek istiyorum, eğer uyun görülürse.
Okul tatile girince geri alacağım.
Bu tür çalışmaların da önemli olduğunu düşünüyorum.
2007 Kütüphaneler Haftası kitap sevgisinin artmasına yol açsın diyorum.
Şiir güzelliğinde Türkü Tadında, Kitap Dostluğunda yaşayın diyorum. 
Hoş ve esen kalınız.
 

Okunma: 563 Eklenme Tarihi: 12.04.2007 Saat: 23:56